JUSS OG SAMFUNN

Millioner mot trojanere

IT-ministeren fullfinansierer NorSIS.

8. mai 2009 - 14:17

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys har besluttet å fullfinansiere Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) og øker bevilgningen til senteret med to millioner kroner. Hensikten er å styrke informasjonssikkerheten i Norge.

Spredning av ondsinnede programvare som virus og trojanere, nettfisking etter brukernavn og passord og hacking av hjemmesider tar stadig nye former. Samtidig er en av de største utfordringene for informasjonssikkerheten brukernes manglende bevissthet om sikkerhet. Tall fra NorSIS viser at hele 40 prosent av Norges befolkning jobber på usikrede datamaskiner.

- Vi må være trygge på at personlige opplysninger og bedriftshemmeligheter ikke havner i feil hender. NorSIS følger trender som utfordrer sikkerheten og gir verdifulle råd til private og offentlige virksomheter. Ved å øke støtten og fullfinansiere NorSIS sikrer vi senterets uavhengighet og styrker det kompetansebyggende og rådgivende arbeidet med informasjonssikkerhet, sier Heidi Grande Røys.

- Du og jeg er den største faren for at personlig informasjon og bedriftshemmeligheter kommer på avveie. God informasjonssikkerhet på arbeidsplassen krever oppdatert kompetanse og gode rutiner for hvordan vi bruker PC, internett og håndholdte enheter. Dette er et lederansvar som alle virksomheter må ta alvorlig, sier Grande Røys.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet øker bevilgningen til NorSIS med to millioner kroner, fra fire til seks millioner kroner, i 2009. Samtidig utgår kravet om delvis egenfinansiering slik at departementet fullfinansierer NorSIS.

NorSIS har til oppgave å skape bevissthet om trusler mot informasjonssikkerheten og gir veiledning i informasjonssikkerhet til små og mellomstore virksomheter i privat og offentlig sektor. Senteret ble opprettet i 2006 og ligger på Gjøvik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.