PERSONLIGTEKNOLOGI

Milliongave redder OLPCs barne-tablet

En første utgave kan være klar «en gang i 2011».

Bildet av denne prototypen av XO3 ble først publisert i våres.
Bildet av denne prototypen av XO3 ble først publisert i våres. Bilde: FuseProject

Ifølge nyhetstjenesten Xconomy Boston har brikkeleverandøren Marvell, kjent blant annet for kjøpet av Intels mobilvirksomhet i juni 2006, gitt stiftelsen One Laptop Per Child (OLPC) en gave på 5,6 millioner dollar.

Gaven gjør det mulig for OLPC å videre med sitt prosjekt for en nettfjøl beregnet på barneskoleelever i utviklingsland.

Marvell har tidligere avtalt med stiftelsen om å levere prosessoren og andre komponenter til prosjektet. Gaven innebærer at samarbeidsavtalen mellom OLPC og Marvell forlenges, slik at den løper ut 2011.

OLPC-gründer og MIT-professor Nicholas Negroponte sier til Xconomy at Marvell vil lage en systembrikke for den nye nettfjølen. Han legger til at gaven og den utvidede samarbeidsavtalen gjør Marvell til stiftelsens viktigste teknologipartner. Gaven sikrer også midler til selve utviklingen.

Bildet av denne prototypen av XO3 ble først publisert i våres.
Bildet av denne prototypen av XO3 ble først publisert i våres. Bilde: FuseProject

OLPC tar sikte på å framstille to nettfjøler basert på Marvells nye brikke. Den første, som skal være ferdig i løpet av 2011, er beregnet på barn i den rike verden og skal kjøre under Android. Den neste skal være klar i 2012. Den skal bygge på Linux og myntes på barneskoleelever i fattige land, i likhet med stiftelsens berømte barne-pc, XO.

Android-varianten blir et OEM-produkt, og skal ikke bære varemerket til OLPC. Det skal derimot Linux-varianten. Den vil også skille seg fra den første ved at skjermen får en modus beregnet på bruk i skarp sol, og ved at den skal realiseres i bøyelig plast, med bøyelig skjerm.

OLPC har hatt store økonomiske problemer: XO-salget er mindre enn ventet, og det har vært vanskelig å tiltrekke givere for å dekke utviklingskostnadene. Staben ble halvert i januar i fjor, og det banebrytende grensesnittet Sugar ble overlatt til en utbrytergruppe fra prosjektet.

Negroponte fastholder at han vil ha noe å vise fram på CES-messen over nyttår, uten å si at det vil dreie seg om en fungerende prototyp.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.