RESULTATERFINANS

Millionkamp om digitale pasienter

I et tørt IT-marked slåss nå tre leverandører om en kontrakt på minst 100 millioner kroner. Vinneren kan få digitalisere alle sykehusene i landet.

8. okt. 2002 - 11:44

Offentlig sektor er ikke kjent for å være ivrigst på bruk av IT, men nå skal endelig sykehusene effektivisere sine driftssystemer. Emnet er vanskelig fordi mye av helsesektoren sliter med store underskudd og har ikke penger til å investere, men kan på samme måte spare betydelige kostnader på å ta i bruk nye IT-systemer.

Så langt har tre sykeshus satt i gang på egen hånd, men nå skal de nye helseregionene få fart på arbeidet. Nå har Helse Øst gått ut med et anbud, en hyggelig nyhet for en sultforet IT-bransje.

Nå skal papiret ut - sykehusene skal bruke IT-systemer og digital lagring for administrasjon av både pasienter og journalene deres. Ingen har regnet konkret på hvor store besparelser det kan være snakk om, men i tillegg til kroner og øre kan slike systemer gi mer effektiv og raskere behandling - for i dag må journaler hentes fra sentralarkiv og bare én kan ha journalen av gangen.

Helse Øst skal inngå en rammeavtale for de 15 sykehusene i Oslo, Akershus, Hedmark, Østfold, og Oppland. Her ligger flere av de største sykehusene i landet, deriblant Ullevål, Aker og SiA.

- Innkjøp av maskin- og programvare samt implementering vil trolig koste rundt 100 millioner kroner på de 15 sykehusene, sier Tor Arne Viksjø, administrerende direktør hos Bodø-selskapet DIPS. I tillegg kommer kostnader for den nødvendige innskanningen av de gamle journalene.

Og i bakgrunnen lurer det langt større beløp. Helse Øst er tidlig ute og deres valg kan avgjøre mye. Dips og to andre leverandører kan derfor drømme om at en seier hos Helse Øst kan gi store kontrakter i resten av landet.

De to andre leverandørene er den finsk-svenske konsulentgiganten TietoEnator og Siemens. Tilbudet fra Siemens inkluderer et pasient-administrasjonssystem utviklet av Adcom. Adcom-systemet er i dag i bruk på Ullevål Sykehus.

Dips kan ligge bra an for selskapet kan skryte av at det allerede har skaffet seg tre kontrakter og kan vise frem sine systemer i bruk. digi.no har tidligere omtalt hvordan Aust-Agder Sentralsykehus har heldigitalisert driften sin.

Les også:

I tillegg holder Nordland sykehus i Bodø og Harstad Sykehus på å innføre DIPS-systemene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.