Millionpremie for lovlig Linux på Xbox

Xbox Linux Project utlover opptil 200.000 dollar i premier for en lovlig implementasjon av Linux på Microsofts spillkonsoll.

Xbox Linux Project utlover opptil 200.000 dollar i premier for en lovlig implementasjon av Linux på Microsofts spillkonsoll.

Xbox Linux Project ble opprettet av den tyske åpen kildekodegruppen H Zero Seven i august i fjor. Målet er å finne ut hvordan man med lovlige midler kan endre Microsofts spillkonsoll Xbox slik at den få utvidede funksjoner, for eksempel MP3-spiller, og også fungere som en alminnelig PC eller til og med webserver under Linux. Dette er interessant, fordi maskinvaren i Xbox er underpriset i forhold til ytelsen. Microsoft regner først og fremst på å tjene penger på selve spillene.

Xbox har innebygget DVD-spiller, harddisk, nettkort og USB-utgang. I henhold til prosjektets manifest skal Linux for Xbox utnytte all denne maskinvaren. USB-adaptere skal brukes for å kople boksen til vanlige komponenter som tastatur, mus, skriver, skanner, kamera, og til og med skjerm, gjennom en VGA-konverterer.

Linux for Xbox skal være fullt ut kompatibel med andre distribusjoner for Intel-plattformen, og distribueres med Gnome-grensesnittet og KDE-applikasjonene. Man tar også sikte på å kunne kjøre Windows-programmer gjennom en virtuell maskin. Linux skal altså gjøre det mulig å bruke Office på en Xbox.

I går sendte prosjektets talerør Michael Stell ut en pressemelding om en premiepott på 200.000 dollar til dem som først greier å få Linux til å kjøre på en Xbox. Navnet på giveren er ikke oppgitt, men skal være kjent av prosjektets ledelse. 100.000 dollar skal gå til den som greier å få Linux til å kjøre med minimale endringer i maskinvaren, for eksempel ny BIOS, mens 100.000 dollar skal gå til den som fikser oppgaven uten å endre maskinvaren.

Fristen er 31. desember 2002.

Prosjektet er svært opptatt av å distansere seg fra kriminell virksomhet. Alle inngrep i Xbox skal være på den riktige siden av lovverket, også i forhold til for eksempel den sære amerikanske kopibeskyttelsen kjent som "Digital Millennium Copyright Act". Det innebærer blant annet at bidragsyterne til prosjektet ikke har anledning til å benytte seg av Microsofts offisielle utviklerpakke Xbox SDK.

Til toppen