Mindre Macworld uten klonene

Fraværet av Mac-kloneprodusentene gjorde Macworld Expo mindre enn i fjor. Likevel var det mye spennende på messen og ting kan tyde på at Macintosh igjen er i ferd med å bli en attraktiv plattform for programutviklere.

Fraværet av Mac-kloneprodusentene gjorde Macworld Expo mindre enn i fjor. Likevel var det mye spennende på messen og ting kan tyde på at Macintosh igjen er i ferd med å bli en attraktiv plattform for programutviklere.

Det er ikke tvil om at messen var mindre enn i fjor, da det var mange Mac-kloneprodusenter som hadde tildels gigantiske utstillinger. De var borte i år, og en rekke andre produsenter hadde mye mindre plass enn tidligere, så som Iomega og Adobe. Til gjengjeld var det mye flere spillaktører, og Disney hadde en stor stand for sin online-satsing på Mac.

Hvert år blir det kåret vinnere av "Best of Show" og i år ble det:

  • iMac, Apple Computer
  • RAM Doubler 8, Connectix
  • QX-Tools 4, Extensis
  • Conflict Catcher 8, Casady & Greene
  • MacLinkPlus 10, DataViz
  • Font Reserve 2.0, DiamondSoft
  • WebPainter 3, Totally Hip Software
  • MacPac 2, Palm Computing
  • Road Rocket, ixMicro

Stephen Beale, seniorredaktør og "Best of Show"-koordinator sa at valget var like vanskelig som før.

- Det er blitt hevdet at utviklere forlater Mac, men vi ser stadig nye innovative produkter for plattformen. Årets messe er ingen unntagelse, sa Beale.

Det var mange andre spennende nye produkter. Adobe slapp ImageReady og programmet vekket stor oppmerksomhet på messen. Også en gammel traver som Multi Ad Publishing henger med og i ny versjon er den en verdig konkurrent til Adobe Illustrator/QuarkXPress for folk som jobber med grafiske ting, spesielt rettet mot annonser. Produktet har eksistert i årevis men har liksom aldri kommet ut til det jevne publikum.

Det samme gjelder programmer som CoralDraw/CoralPaint og Deneba Canvas - som er kommet i spennende nye versjoner. Deneba Canvas 5 er et produkt som langt overgår konkurrentene på mange punkter, men som finner det tøft ikke å være "standard". DenebaCAD i versjon 1.5 til $400 for eksempel - er et glimrende program for arkitekter og lignende.

Video og multimedia er i tiden. Selv om programmer som Adobe Premiere, Avid Cinema og Powerpoint er standard innen sine genre, finnes det andre spennende programmer. Med det QuickTime-baserte programmet MovieWorks fra Interactive Solutions kan man lage enkle men profft utseende videopresentasjoner med lyd. Til en pris av $75 er prorgammet et spennende alternativ.

TypeStylerIII fra Strider Software er drømmen for alle som liker å lage annerledes bokstaver. Med et elegant grensesnitt kan man lage de vakreste tekster som alltid er fullt redigerbare. Programmet kommer i slutten av august, men http://www.typestyler.com er vel verd et besøk.

Det samme gjelder SuperGoo. Kai Krause og hans team kommer stadig med nye fantasifulle produkter "for folk flest" i tillegg til de avanserte brukerne. Goo var en slager i fjor, men det var litt begrenset hva man kunne more seg med. Nå er det blitt et skikkelig "mug-shot" program for å lage alle slags ansikter i tillegg til å klone to personer eller fordreie dem man ønsker å drive gjøn med.

Spill var også in på årets Macworld. Mens PC-en har dominert spillmarkedet i mange år, skal Apples iMac rette på dette situasjonen. Mange nye spill kommer med Mac-versjoner og noen kommer sogar først på Mac.

Til toppen