Mindre omfattende søksmål mot Microsoft

De 20 amerikanske statene som har gått til søksmål mot Microsoft har nå bestemt seg for å droppe noen av anklagene. Office-pakken og Outlook Express er blant produktene som ikke lenger vil bli berørt av rettsaken.

De 20 statene trakk fredag tilbake noen av punktene i søksmålet mot programvaregiganten. Blant produktene som ikke lenger er inkludert finner man bedriftsprogramvarepakken Office og e-post programmet Outlook Express.

Disse ble ansett som en ulovlig binding av Microsofts produkter, der innkjøp av et produkt også inkluderte andre. De 20 statene inkluderte først disse produktene i sitt søksmål fordi de mente at Microsoft tok i bruk konkurransefientelige metoder i lisensiering av disse programmene.

- Selvfølgelig er dette et veldig positivt resultat for Microsoft, sa en talsmann for selskapet ifølge ZDNN. Vi har hele tiden sagt at påstandene ikke var legitime, så vi er fornøyde med at statene har trukket tilbake disse usakelige påstandene.

På tross av dette ser ikke de saksøkende statene dette som et nederlag. Og presiserer at de ikke droppet anklagene fordi de ikke er berettiget.

-Noen av anklagene ble droppet som et resultat av rettens krav om tids- og vitnebegrensinger sa aktor i saken, Dennis Vacco, til CNN.com.

- Nå kan statene vie alle sine ressurser til å forberede seg på saken om Microsofts framferd i nettleser- og operasjonssystemsmarkedet sa Vacco, ifølge Wired News.

Eksperter i kartell-saker sier seg enige i saksøkernes valg. De mener det er en fordel for statene å fokusere på de viktigste punktene i saken og at døren fortsatt vil være åpen til å forfølge de nå nedprioriterte saker i ettertid.

At noen av anklagene ble droppet, skyldes høyst sannsynlig de begrensninger dommer Thomas Penfield Jackson har satt i saksprosessen. Han har blant annet tidligere sagt at antall vitner vil begrenses til 12 hver, men at dette kunne utvides hvis det skulle være nødvendig.

Den amerikanske regjering har ved Justisdepartementet også gått til lignende sak, men inkluderte ikke Office i sitt søksmål. De to søksmålene var såpass like allerede før statene reduserte antall anklager mot Microsoft, at dommeren valgte å slå dem sammen.

Rettsaken begynner 8. september.

Statene som saksøker Microsoft inkluderer: California, Connecticut, Florida, Illinois, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, New Mexico, New York, North Carolina, Ohio, South Carolina, Utah, West Virginia og Wisconsin.

Kilder: Wired News, ZDNN, Cnn.com, ComOn

Til toppen