Mindre piratmusikk i Europa

Frykten for rettssaker skremmer nå også europeiske nettbrukere, viser en fersk undersøkelse.

Frykten for rettssaker skremmer nå også europeiske nettbrukere, viser en fersk undersøkelse.

En fersk undersøkelse fra IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) viser at antall piratkopierte musikkfiler på Internett er redusert med 200 millioner på bare åtte måneder, fra 1 milliard i april i fjor til 800 millioner i januar i år.

Også intervju-undersøkelsen laget av Pew Internet and American Life Project som digi.no avslørte i forrige uke, viser at andelen på nedlasting av musikk er redusert fra 29 prosent til 14 prosent som tilsvarer en nedgang fra 35 millioner brukere til 18 millioner brukere. Undersøkelsen ble gjort over en periode fra i fjor våres til seint i fjor høst mot 1.358 internett-brukere som benytter seg av fildelingstjenester for å laste ned musikk. (Se egen sak fra digi.no)

Nedgangen i bruken av fildelingstjenester tilskrives både rettssaker mot ulovlig kopiering og framvekst av lovlige ordninger for nedlasting av musikk. I USA har platebransjen gått til aksjon mot privatpersoner som har lastet ned piratkopiert musikk. 261 privatpersoner med mer enn 1.000 piratlåter er saksøkt, og kampanjen kan bli utvidet med flere tusen søksmål.

Verktøy som Apples iTunes kan også være en årsak til nedgangen. iTunes er en kombinasjon av en nettbutikk og et musikkbibliotek, der brukeren kan kjøpe musikken til odel og eie for 0,99 euro, som er i underkant åtte kroner låten. Musikken som lastes ned kan enten brennes på en CD eller lagres på en iPod. Bare i underkant av tre måneder har USA solgt over 30 millioner musikkspor, mens europeere foreløpig "bare" har lastet ned musikk for tre millioner låter fra Internett. Apple vil trolig lansere iTunes i Norge til våren.

Ifølge Reuters er nye Napster og Apple iTunes de mest populære ordningene for lovlig nedlasting av musikk.

- Dette er et godt signal og kan bli et virkemiddel i kampen mot piratene og illegal kopiering, sier leder for lokalavdelingen for Universal Music, Yngve Næss til digi.no.

Han er ansvarlig for de norske artister, og ser på iTunes som en tjeneste som kan skaffe kontroll over rettmessig eierskap.

Til toppen