Mindre spam enn på lenge

Har ikke sett så lave nivåer på over 10 år, men det er ikke bare positivt.

Andelen spam har falt kraftig og utgjør nå mindre enn 1 av 2 e-post, ifølge Symantec. Selv om det er gode nyheter registrerer de også en økning i varianter av skadevare.
Andelen spam har falt kraftig og utgjør nå mindre enn 1 av 2 e-post, ifølge Symantec. Selv om det er gode nyheter registrerer de også en økning i varianter av skadevare. Bilde: Leif Hamnes
20. juli 2015 - 08:39

Ikke siden høsten 2003 har andelen spam vært lavere enn nå. Færre enn 50 prosent av meldingene Symantec skannet i juni ble klassifisert som søppelpost.

Deres skanneprodukter håndterer flere titalls milliarder meldinger hver dag. Enkelte dager, som i helgen, er andelen søppelpost typisk høyere. Her en oversikt over nivåene per dag. Men i det store bildet er færre enn 1 av 2 meldinger nå klassifisert som spam.

- Andre gode nyheter er at andelen svindelforsøk med phishing og skadevare sendt med e-post også falt i juni, skriver sikkerhetsselskapet i sin månedlige trusselrapport (pdf).

Halshogde botnett

Et bredt samarbeid mellom politi i Europa og USA, har sammen med private IT-sikkerhetsmiljøer sørget for å kverke et halvt dusin såkalte botnett hittil i år.

Aksjonene mot store nettverk av infiserte og kaprede pc-er har bidratt til å senke mengden spam som blir sendt ut.

Les også: Ny skalp for Europol. 49 nettbanditter pågrepet

Les også: Europol og FBI halshogde botnett

Les også: Knuste diger botnett

Endrer taktikk

Alt er likevel ikke positivt.

Det ble oppdaget 57,6 millioner nye varianter av skadevare, en kraftig økning fra de to foregående månedene. I mai lå denne indikatoren på 44,5 millioner, og i april oppdaget de 29,3 millioner nye tilfeller.

Mindre spam, men flere typer skadevare blir av Symantec tolket dit at kriminelle bakmenn bare endrer taktikk og finner nye metoder for å lure penger ut av folk.

Såkalt utpressingvare, der angriperne forlanger løsepenger for å frigi filer, som typisk er blitt låst med sterk kryptering på ofrenes pc-er, vokser igjen. Det ble registrert 477.000 slike angrep i juni måned, hvilket er det høyeste omfanget siden desember i fjor, viser rapporten.

Les denne: Gmail rydder opp med kunstig intelligens

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.