BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mini-bærbar med 100 prosent Java

I løpet av september leverer Psion en mini-bærbar med full VGA-skjerm. - Den er først i sitt slag med 100 prosent Java. Vi vil satse på den i bedriftsløsninger, sier Knut Salvesen i InCom Norge.

Eirik Rossen
8. sep. 1999 - 12:01
Psion netBook. <i>Foto: Psion</i>
Psion netBook. Foto: Psion

Psion er partner i Symbian, sammen med Nokia og Ericsson. Selskapets bidrag er operativsystemet EPOC som Ericsson også nytter i sin nyeste WAP-terminal (se peker nedenfor til relatert artikkel). EPOC er også nyttet som operativsystem i Psions nye netBook som ble kunngjort denne uka, og som vil kunne leveres i Storbritannia i løpet av september.

Poenget med EPOC i netBook er ikke å støtte WAP-tjenester, men å tjene som grunnlag for en rekke applikasjoner og kommunikasjonsløsninger. Den første modellen i netBook-serien har tastatur og full VGA-skjerm (640 ganger 480 punkter). Inkludert batterier veier den 1150 gram. Målene for øvrig er 235 x 182 x 37 mm. Levetiden på batteriene er oppgitt til 8,5 timer. Det er varslet en framtidig variant uten tastatur.

Standardapplikasjonene omfatter kalender, kontakter, notater, tekstbehandler, database, regneark, klokke med varsling og opptak av tale. Det er videre nettleser og e-post, samt synkronisering med blant andre Microsoft Office, Outlook og Lotus SmartSuite, og en egen Java virtuell maskin (versjon 1.1.4). Både Java-implementasjonen og operativsystemet er tilrettelagt for utvikling av egne applikasjoner. EPOC er kjent som kompakt og avansert, med blant annet støtte til fleroppgavekjøring.

Kommunikasjon med omverden skjer gjennom vanlig serieport, infrarødutgang, CF-spor (for Compact Flash kort) eller PC-kort. De siste gir tilgang til lokalnett, modem, ISDN-adapter, GSM og så videre. Apparatet har innebygget høyttaler og mikrofon. Prosessoren er en 190 MHz StrongArm, internminnet opp til 64 MB. CF-sporet kan blant annet brukes til å øke direktelageret.

- Vi kommer til å ha et møte med Psion om en uke eller to for å drøfte nærmere hvordan netBook skal lanseres i Norge, sier Knut Salvesen som er ansvarlig for produktet hos Psions norske representant InCom.

Han går ut fra at det ikke vil bli vanskelig eller tidkrevende å utstyre apparatet med norske tegn, etter mønster fra Psion Series 5 som InCom selger i dag.

- Vi vil satse på markedet for profesjonelle brukere. Med 100 prosent Java er apparatet ideell for bedriftsløsninger basert på Internett-protokollen (IP).

Psion har varslet en strippet netBook for forbrukermarkedet. Salvesen sier denne ikke vil blitt tatt inn i Norge med det første.

Prisen er det for tidlig å si særlig om. I Storbritannia skal netBook selges for 699 pund, det vil si 8.800 kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.