Minibærbare vil treffe helt nye markeder

Framtidige utgaver av Intels Atom-prosessor vil la minibærbare vise høyoppløselig video.

Minibærbare vil treffe helt nye markeder

Framtidige utgaver av Intels Atom-prosessor vil la minibærbare vise høyoppløselig video.

Analytikerne i UBS Securities har framstilt en ny rapport om hvordan prosessorgiganten Intel forholder seg til fenomenet minibærbare («netbooks») altså små rimelige bærbare pc-er i motsetning til «ekte» bærbare («notebooks» eller «laptops»).

UBS-rapporten inneholder også en oversikt over Atom-prosessorens planlagte utvikling. Rapporten er ikke tilgjengelig over web, men er omtalt i både Cnet News og The Inquirer.

Det mest interessante ved rapporten er hvordan den vurderer hvorvidt Intel vil tjene eller tape på det nye segmentet minibærbare.

Hittil har salget av minibærbare stort sett gått til privatmarkedet. Samtidig har de dukket opp som arbeidsverktøy for alt fra journalister til lærere, og noen betrakter dem som den naturlig erstatningen for skolebøker i grunnskolen. Da blir spørsmålet: Vil minibærbare spise så mye av markedet for bærbare at Intel taper på dem?

Beregningene til UBS tyder på at svaret er nei. De tror at det bærbare måtte tape til minibærbare vil mer enn kompenseres av generelt økt salg. Minibærbare åpner nye markeder, selv om det per i dag er noe uklart hva dette egentlig innebærer.

UBS tror at selve konseptet minibærbar vil utvikle seg ganske raskt de kommende par årene.

I dag er holder maskinene til grunnleggende nettlesing. I framtiden vil de også holde til multimedia, også med muligheter til å vise høyoppløselig video. Det vil komme grunnleggende forbedringer innen batterilevetid – opptil fem timer – og de minibærbare vil få gode muligheter innen trådløs bredbånd, som 3G mobil, LTE og Wimax.

Ifølge rapporten vil prosessorfamilien Atom i løpet av 2009 utvides med Pineview, i 45 nanometer som i dag, og så i 2010 med Medfield, i 32 nanometer.

En artikkel i Wikipedia beskriver Pineview som en systembrikke («system on a chip» eller SOC) med integrert grafikkjerne og minnekontroller for DDR2.

Ifølge UBS-rapporten vil Medfield også ha I/O integrert i den samme brikken som prosessoren.

Både Pineview og Medfield vil kunne leveres med doble kjerner.

    Les også:

Til toppen