Minibanken kan bli Android-basert

Med webbasert brukergrensesnitt.

Minibanken kan bli Android-basert
Til høyre minibanken NCR Cx110, som er basert på Kalpana-systemet til selskapet. Bilde: NCR

Mange minibanker verden over er fortsatt basert på Windows XP, et operativsystem som offisielt ikke støttes av Microsoft lenger. Årsaken til mange av bankene ikke har oppgradert til sikrere og mer moderne systemer, er flere. Men til syvende og sist handler det om penger (sic).

NCR er den største leverandøren av minibanker i USA. Selskapet har utviklet en ny løsning for minibanker som skal gi bankene større motivasjon til å bytte ut de foreldede systemene. Først og fremst loves det mellom 27 og 40 prosent i reduserte eierskapskostnader, men også bedre sikkerhet og nye muligheter.

Bakgrunn: Windows XP i nesten alle minibanker 

Kalpana

Løsningen kalles for Kalpana. Mens de fleste minibanker er basert på tykke klienter med en Windows-basert pc i bunnen, vil minibanker basert på Kalpana bare behøve en tynnklient i selve minibanken. Ifølge The Register er løsningen webbasert. Brukergrensesnittet er lagd med vanlige webteknologier som HTML. Det kommuniserer med en Java- og Spring Framework-basert løsning ved hjelp av REST-baserte (Representational State Transfer) programmeringsgrensesnitt.

I utgangspunktet kan selv dagens Windows XP-baserte minibankløsninger brukes som klient. Men klienten NCR primært anbefaler er en spesialversjon av Android 4.4.4 som selskapet har utviklet i samarbeid med Intel. Selskapet har også utviklet en ny maskinvare, Cx110 ATM, som ser ganske annerledes ut enn de fleste av dagens minibanker. Den har en 10 tommers berøringsskjerm, skjermbasert tastatur og integrerte biometrisensorer og kamera. Den Android-baserte klienten skal bare kreve 256 megabyte med minne.

Hvorfor bruke Windows?

Ifølge The Register skal det ha vært en diskusjon internt i NCR om hvorfor selskapet fortsatt baserte minibankene på Windows. Deretter startet man med blanke ark og kom til at man ønsket å lage noe helt annet. Selskapet vurderte flere Linux-baserte løsninger, inkludert å bygge sin egen, før man valgte Android. Begrunnelsen skal ha vært at Google kunne tilby det klareste veikartet.

Dette skal være den første minibanken fra NCR som ikke er basert på Windows siden 1990-tallet, da et var OS/2 som gjaldt. Det nye produktet innebærer dog ikke at NCR skal slutte å tilby Windows-baserte produkter med det første.

Den første brukeren av Kalpana er Cardtronics, et selskap som eier og drifter mer enn 110 000 minibanker globalt. De første Android-baserte terminalene skal tas i bruk i Dallas-Fort Worth-området senere denne våren.