BEDRIFTSTEKNOLOGI

Miniprojektor i mobiltelefonen?

Et finsk selskap utvikler en projektor som skal bli så liten at den kan integreres i blant annet mobiltelefoner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. nov. 2005 - 11:51

Det finske selskapet Upstream Engineering er i ferd med å utvikle et LED-basert projektorsystem, som på grunn av størrelsen og den relativt lave prisen, skal kunne integreres i utstyr som mobiltelefoner, MP3-spiller og annen bærbar elektronikk for noen få dollar. Dette skriver News.com.

En nåværende prototyp av projektorens optiske motor er på størrelse med en fyrstikkeske, mens en ledsagende projektor vil være på størrelse med en mobiltelefon.

Ifølge News.com har Upstream greid å redusere størrelsen ved hjelp av en ny teknikk for å kanalisere lise fra LED-ene til et bilde på tusenvis av små stråler. Dette er gjort ved hjelp av et mikro-optisk system som samler lyset nær kilden og sender store deler av det til et tiltenkt mål. Systemet omgir LED-en på samme måte som et skall.

Det optiske skallet skal kunne stanses ut av plastikk, noe som også vil gjøre at systemet, som kalles Photon Vacuum, vil bestå av få deler. I store volum mener selskapet at systemet vil kunne selges for under 10 dollar stykket. Selve LED-en kjøpes inn fra underleverandører.

Ifølge News.com er lyseffektiviteten ennå ikke god nok til å forsvare en kommersiell lansering, men selskapet mener at teknologien vil kunne nærme seg en lyseffektivitet på 70 til 80 prosent. Men allerede en effektivitet på 60 prosent skal kunne være nok til å gjøre mobilprodusenter interesserte, mener gründer av Upstream.

Det gjenstår også utfordringer knyttet til produksjonsmetoden, men selskapet håper å kunne ha en motor med kommersiell kvalitet klar i 2006.

Tanken om å vise bilder og video fra mobiltelefonen ved hjelp av en projektor er ikke helt ny. I 2002 viste Siemens fram en projektormodul som kunne kobles på mobiltelefoner, og nylig lanserte Samsung en mobil med tv- og projektorutgang.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.