Miniterminal gir bredbånd fra satellitt

Neras nye satellitterminal har seksdoblet fart og 75 prosent lavere vekt enn den gamle.

Neras nye satellitterminal har seksdoblet fart og 75 prosent lavere vekt enn den gamle.

Nera SatCom har fått typegodkjenning fra Inmarsat for sin nye Nera WorldPro 1000, som dermed er klar for kommersiell lansering. Nera er først ute på den nye og raske BGAN-plattformen til Inmarsat, og hevder å ha laget verdens minste satellittkommunikasjonsenhet med bredbånd.

– Den er mindre enn noe man har sett før, den passer fint ned i en PC-veske og veier under et kilogram, forteller en stolt administrerende direktør i Nera SatCom, Stig-Are Mogstad.

Sammenlignet med den løsningen fra Inmarsat som er mest vanlig i dag, kommer den meget heldig ut, mener Mogstad. Den gamle traveren veier nemlig fire kilo, mot ett kilo for den nye. Og mens gammel hastighet var 64 kilobit per sekund, kan den nye løsningen klare 384 kilobit per sekund.

Dette er samme hastighet som mobilteknologien UMTS gir i dag. Men med Neras satellitterminal får man dekning over hele kloden, ikke bare i byer og tettsteder.

– Den konkurrerer med GPRS prismessig, mener Mogstad, som oppgir at hver terminal vil koste fra 15 000 til 20 000 kroner.

– Taletrafikk vil koste rundt en dollar minuttet, og jeg tror det vil bli noen dollar per megabyte i nedlasting, men dette er det tjenestetilbyderne som bestemmer, sier han.

Målgruppen for produktet er fremdeles først og fremst noen spesielle markeder med bestemte behov, men med bedre priser, og utstyr som er både mindre og raskere er det lov å håpe på noen privatbrukere også, mener Mogstad.

– Dette er et stort generasjonsskifte og en helt ny plattform. Vi håper å selge mange tusen i året av denne enheten, sier han.

Tjenesten vil bli lansert av Inmarsat tidlig i desember.

Nera har allerede begynt å sende ut de første Nera WorldPro 1000 enhetene og melder om betydelig ordrer fra distributører over hele verden.

– Vi har sett frem til denne milepælen siden vi startet utviklingen av enheten for over tre år siden og vi er stolte av å være den første leverandøren ute med et kommersielt ferdig produkt, sier Stig-Are Mogstad.

Til toppen