ANALYSER

Minne gir rekordvekst for halvledere

Fire av de ti største øker med 60 prosent eller mer, mens Intel taper markedsandel.

9. des. 2010 - 14:40

Markedet for halvledere, det vil si elektroniske komponenter som prosessorer og minne, utvikler seg tradisjonelt i forkant av den øvrige IT-bransjen og næringslivet for øvrig. Dersom dette fortsatt skulle stemme, kan IT-bransjen glede seg til 2011.

Gartner publiserer i dag sine anslag over det globale markedet for halvledere. Tallene viser at halvledermarkedet vil vokse med 31,5 prosent fra 2009 til 2010, etter en begredelig 2009 der markedet krympet med 10 prosent fra 2008.

Fra 228 milliarder dollar har markedet vokst til over 300 milliarder dollar. Det er første gang det globale halvledermarkedet har passert 300 milliarder dollar, og årsveksten på 71,9 milliarder dollar er historiens største. Bare tre ganger tidligere, i 1988, 1995 og 2000, har årsveksten passert 30 prosent.

Verdens største innen halvledere, Intel, øker betydelig mindre enn markedet, 24,6 prosent. I motsetning til de andre på ti på topp-listen, er Intel nært knyttet til pc-markedet. Her begynte etterspørselsveksten i forbrukermarkedet å dabbe av fra tredje kvartal, og salget av minibærbare, der Intel i praksis har monopol, var spesielt skuffende, heter det i oppsummeringen til Gartner.

De andre på ti på topp-listen er mest kjent for minnebrikker og for ulike typer komponenter til mobiltelefoner. Nummer to, Samsung, økte med 60 prosent på grunn av kraftig vekst innen DRAM (pc-minne) og flashminne. Renesas er på listen for første gang, etter sammenslåing med halvlederselskapet til NEC. Den vesentlige årsaken til at Micron avanserer fra 13. til 8. plass er oppkjøpet av Numonyx. I tabellen nedenfor er ikke 2009-tallene korrigert med tanke på å gjøre Renesas- og Micron-tallene sammenliknbare med 2010-tallene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.