Minnefeil lammer bærbare fra HP

Minnefeil kan lamme opptil 900.000 eksemplarer av HPs bærbare. Modulene byttes gratis for brukeren.

Minnefeil kan lamme opptil 900.000 eksemplarer av HPs bærbare. Modulene byttes gratis for brukeren.

Fredag meldte Hewlett-Packard at feil i minnemoduler fra tredjepartsleverandører kunne få tolv av selskapets modeller av bærbare PC-er til å svikte. I den offisielle redegjørelsen heter det at når minnemodulene brukes sammen med en «utbredt teknologiarkitektur», kan det føre til blåskjermkrasj, at PC-en plutselig låser seg, eller feil på data i minnet.

HP lanserer følgelig en frivillig ordning der brukere kan få byttet ut minnemodulene gratis. Nærmere detaljer om denne ordningen, gis på denne siden på HPs nettsted: Memory Module Replacement Program. Her kan man først ta en test for å fastslå hvorvidt PC-en er rammet av denne feilen eller ikke.

PC-er i faresonen omfatter åtte modeller av typen Compaq Evo Notebook, fire av typen Compaq Presario, samt HP Compaq Business Notebook nx7000 og HP Pavilion zt3000. Listen omfatter modeller med prosessorene Mobile Pentium 4 og Pentium M, og brikkesettene Intel 845MP, 845MZ, 852PM, 852GME og 855PM.

Kunngjøringen fra Hewlett-Packard kom kort tid etter at Intel selv hadde meldt om produksjonsfeil på to andre brikkesett, 915GP og 925GX, som kan utløse systemkrasj.

Ifølge ZDNet Australia gjelder feilen som HP har oppdaget opptil 900.000 leverte maskiner.

Den «utbredte teknologiarkitekturen» det dreier seg om skal være «C3 Sleep State», en ordning som lar bærbare PC-er «sovne» uten å slette noe i minnet.

Feilen kan tenkes å gjelde PC-er fra andre leverandører. Intel sier de undersøker problemet.

Både Computer Business Review og ZDNet Australia siterer en ikke navngitt talsperson for IBM, som opplyser at IBM opplevde liknende problemer i annet halvår 2003. Feilene ble avdekket under testing, og det ble ikke levert PC-er med defekte minnemoduler til kundene.

ZDNet viser til en talsperson for HP i Texas som skal ha sagt at de defekte minnemodulene stammer fra fire leverandører, nærmere bestemt Samsung, Winbond, Infineon og Micron.

Joakim F. Larsen i HP Norge bekrefter overfor digi.no at feilen også gjelder modeller solgt i Norge, og at innbytteprogrammet følgelig er satt verk her i landet. De aktuelle modellene solgt i Norge er N610c, N610v, N800c, N800v, N800w og N1000v av Compaq Evo Notebook, samt HP Compaq Business Notebook nx7000 og HP Pavilion zt3000.

– Det er solgt til sammen 15.000 eksemplarer i Norge som kan ha feil på minnemoduler fra tredjepart, opplyser Larsen. Han anbefaler kunder å kjøre den lille testen fra HPs nettsted (se lenke ovenfor) og eventuelt kontakte supporttelefon (800 62 800) eller en av HPs norske servicepartnere dersom det viser seg at en minnemodul må byttes.

Til toppen