Minneflekker skal lagre data over alt

HP har utviklet en knøttliten lagringsbrikke som kan festes på omtrent alle fysiske overflater.

Minneflekker skal lagre data over alt

HP har utviklet en knøttliten lagringsbrikke som kan festes på omtrent alle fysiske overflater.

HP har utviklet en ny type brikker for lagring av data. De skal være mindre på størrelse med et knappenålshode og kunne festes på nærmest enhver fysisk overflate. Data som er lagret, vil kunne leses av ved hjelp av en enhet som plasseres inntil 1 millimeter unna brikkene, som kalles Memory Spots. Dette skriver Wall Street Journal.

Forskere ved HP Labs ser for seg at brikkene vil kunne ta med seg datainformasjon til mange steder hvor de kan komme til nytte, for eksempel på et sykehus hvor brikken kan festes til et bånd rundt pasientenes håndledd.

Memory Spot vil ha mye felles med dagens RFID-teknologi, men skal kunne lagre mellom 256 kilobits og fire megabits med data i dagens fungerende prototyper. Dataene skal kunne lagres og leses med en hastighet på inntil 10 megabits i sekundet. Brikkene vil ikke kreve noen egen form for strømkilde. De skal trekke energi fra enheten som leser fra eller skriver til dem. Denne enheten kan for eksempel være en mobiltelefon.

Den begrensede rekkevidden og prisen, trolig mellom én og fem dollar per enhet, gjør at Memory Spot trolig ikke vil bli noen direkte konkurrent til RFID. Men samtidig kan den begrensede rekkevidden trolig forhindre uautorisert avlesing av brikkene.

Tim Bajarin, analytiker tilknyttet Creative Strategies, sier til Wall Street Journal at Memory Spots fortsatt er langt unna markedet og at det tok år før RFID-teknologien begynte å bli utbredt.

- Ingen av disse teknologitypene er "slam dunks", men HP er et veldig stort selskap som kan stille seg bak det og bidra med penger og innsats for å få det akseptert i markedet, sier Bajarin.

- Vi søker aktivt etter nye bruksområder for Memory Spot-brikkene og tror at teknologien vil få stor betydning for våre kunders forretningsområder, fra utskrift til bildebehandling, samt som en løsning for en rekke vertikale markeder, sier Howard Taub, visepresident i HP og meddirektør for HP Labs, i en pressemelding.

Blant de øvrige bruksområdene HP foreløpig ser for seg, er lagring av lyd, bilder, digitale postkort og dokumenter. De kan også festes direkte på papirdokumenter og dermed gi muligheten for perfekte fotokopier. Dessuten vil brikkene kunne brukes i ulike former for sikkerhetspass og legges ved i pilleglass eller andre produkter for å gjøre det mulig å skille produktene fra dårlige kopier.

Til toppen