Minneprisene over alle støvleskaft

Glemte du å kjøpe mer minne til maskinen din for noen uker siden? Synd for deg, for nå er prisen på minnemoduler skutt i været. Og verre skal det bli!

Glemte du å kjøpe mer minne til maskinen din for noen uker siden? Synd for deg, for nå er prisen på minnemoduler skutt i været. Og verre skal det bli!

Minneprisene har de siste årene stort sett bare gått nedover. Enkelte små oppganger har det vært, men de har stort sett blitt utjevnet etter få uker.

Den siste måneden har prisene skutt i været så mye at det må nesten regnes som en eksplosjon.

Produktsjef for minne ved distributøren EET, Bengt Boquist, forteller til digi.no at prisen på 128 MB minnemoduler har mer enn fordoblet seg på halvannen måned. Og ifølge informasjon han sitter inne med, vil prisene fortsette å stige i tiden framover også.

- Å drive med minnehandel er omtrent som å spekulere på aksjer, forteller Boquist, som ikke ser bort i fra at prisen på minnet plutselig kan stupe igjen.

- EET prøver å ha nok på lager til å betjene kundene sine, men å kjøpe inn store kvanta er i dag altfor risikabelt, sier han.

Hva årsaken til den voldsomme prisøkningen kan være, er Boquist usikker på.

- "Alle" har forskjellige forklaringer. Det gjør det vanskelig å finne ut hva som er rett, sier han.

Han refererer likevel meldinger han har fått de siste dagene om at selskaper som Hyundai, Micron og Samsung har et desperat behov for å få fortjeneste før nyttår, slik at selskapene rett og slett har kuttet i produksjonen for å få opp prisene. Og så lenge etterspørselen ikke går ned, vil prisene stadig nå nye høyder.

Andre medvirkende årsaker kan være regionale spenninger i Sørøst-Asia, blant annet mellom Kina og Taiwan, samt at lagrene hos forhandlere og OEM-er er mindre enn tidligere.

Til toppen