BEDRIFTSTEKNOLOGI

Minnepriser i nedoverbakke

Minneprisene begynner nå å nærme seg det historiske bunn-nivå fra 15 september ifjor. Bengt Pettersen i Santech Micro Group tror likevel at prisene vil fortsette å falle ennå en stund.

Eirik Flaa
18. juni 1997 - 14:44

Prisen på et 16 megabyte minnemodul fra Santech Micro Group (SMG) er nå nede i 450 kroner eksklusiv merverdiavgift. Dette er bare 14,5 prosent høyere enn når markedet nådde bunnivået 15. september ifjor da prisene var så lave at samtlige produsenter tapte penger.

- Marginene for produsentene begynner å bli små, men jeg tror likevel den negative prisutviklingen vil fortsette i noen uker, sier innkjøpssjef for minne i SMG, Bengt Pettersen, til digi. Pettersen forklarer at ingen av minneprodusentene er interessert i å gå mye lavere enn i dag, men en rekke faktorer gjør konkurransen fortsatt vil tvinge prisene nedover.

På begynnelsen av 90-tallet ble det investert kraftig i nye minnefabrikker ettersom man antok at utviklingen på programvaresiden ville trekke opp etterspørselen. Estimatene viste seg å være overoptimistiske.

- Standardutrustningen på en PC ligger i dag på mellom 16 og 32 megabyte. Tidligere prognoser antydet at dette ville ligge på 64 megabyte, sier Pettersen, og forklarer at også utviklingen av de såkalte SOJ moduler også har gjort det tøft for minneprodusentene å henge med i svingene.

- SOJ er minnebrikkenes lagringsenheter. Disse øker stadig sin kapasitet, noe som fører til at produsentene kontinuerlig må legge om produksjonen. I dag ligger en lagringsenhet på rundt 4 Megabyte, sier Pettersen.

For de fleste PC produsentene betyr ikke nedgangen i minneprisene så mye, ettersom de fleste har langsiktige kontrakter med faste priser.

- En situasjon med jevn nedgang i prisnivået, slik vi har sett den siste tiden fører til at de fleste OEMer er nødt til å kjøpe minne til overpris, sier Pettersen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.