BEDRIFTSTEKNOLOGI

Minneproblem fikk Google Docs til å feile

Selskapet forklarer nedetiden som oppstod i forrige uke.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. sep. 2011 - 08:22

Onsdag i forrige uke var dokumenttjenesten Google Docs utilgjengelig i nærmere en time. Dette er kanskje ikke så voldsomt lenge, men likevel ubeleilig for alle som er berørt.

Fredag kom Google derfor med en forklaring om hva som egentlig skjedde.

Teknologidirektør Alan Warren skriver at nedetiden skyldtes en endring som var designet for å forbedre sanntidssamarbeidet innen dokumentlisten. Denne endringen innførte til en minnehåndteringsfeil som bare var åpenbar ved tung belastning.

– Hver gang et dokument blir endret, søker en maskin opp de serverne som må oppdateres. På grunn av minnehåndteringsfeilen, resirkulerte ikke disse maskinene minnet sitt skikkelig etter hvert oppslag, noe som fikk dem gradvis til å gå tomme for minne og så restarte. Mens de restartet, ble arbeidsoppgavene deres fanget opp av de gjenværende oppslagsmaskinene, noe som fikk dem til å gå tom for minne enda raskere, skriver Warren.

Til slutt ble hele systemet overbelastet slik at det ikke greide å ta seg av store deler av forespørslene om å få tilgang til dokumentlister, dokumenter, tegninger og skript.

Warren skriver at feilen ble varslet av et automatisk overvåkingssystem bare 60 sekunder etter at feilene begynte å oppstå. Etter 23 minutter begynte selskapets teknikere å rulle tilbake forrige versjon av programvaren, noe som var fullført etter ytterligere 24 minutter. Samtidig med dette ble kapasiteten til oppslagstjenesten doblet for å redusere effekten til minnehåndteringsfeilen.

Deretter gikk det fem minutter før man kunne konkludere med at systemene igjen fungerte som normalt.

Warren skriver at selskapet i ettertid har studert tidslinjen for hendelsen. Det har også satt sammen en liste med tiltak som både skal redusere foren for en lignende hendelse i framtiden, i tillegg til å redusere tiden som kreves for å varsles og løse problemet. I tillegg vil man forsøke å begrense omfanget som påvirkes av slike enkeltfeil.

Warren gir ingen tidsplan for dette, men opplyser at noen av de nødvendige trinnene vil være vanskelige å få til. De skal likevel gjennomføres, lover han.

Støtte for frakoblet bruk av Google Docs vil i mange tilfeller kunne redusere konsekvensene av en slik nedetid. Men denne funksjonaliteten er foreløpig temmelig begrenset.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.