JUSS OG SAMFUNN

MinSide åpner med 6 statlige etater

IT-minister Heidi Grande Røys har lanserte MinSide, den trolig mest avanserte offentlige nettsiden i verden.

18. des. 2006 - 13:48

I formiddag klokken 11:00 lanserte IT-minister Heidi Grande Røys endelig MinSide-portalen, etter ett år med utsettelser.

Løsningen er - i følge prosjektstaben - den mest avanserte i verden og slår på flere punkter både løsningene til Danmark og Canada. Løsningene til disse landene var inspirasjonskilden til MinSide.

MinSide er prestisjeprosjektet som skal virkelig skal dra offentlig sektor over i IT-alderen. På en nettside skal hver norske voksne innbygger få sin skreddersydde samling av både informasjon og tilbakemeldingsmuligheter. Har man bil og barn, skal søknadsskjemaer, innkalling til EU-kontroll og annet dukke opp - når det er aktuelt.

Bildet til høyre viser MinSide-menyen fra test-versjon av MinSide.

– Hele målet med MinSide er å gjøre Norge til et enda bedre og mer åpent land å bo i. Innbyggerportalen skal bidra til en enklere hverdag for folk flest gjennom å gjøre offentlige tjenester mer tilgjengelige. Uansett om du skal endre skattekortet, omregistrere bilen eller søke om barnehageplass, trenger du bare forholde deg til én side: MinSide, uttalte fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys, i forbindelse med lanseringen.

Software Innovation har hatt det totale teknologiansvaret for MinSide-prosjektet. Løsningen er bygd på programvare fra Sun. Basefarm har ansvaret for driften.

– Statsforvaltningen tar med denne leveransen uten tvil i bruk den mest moderne teknologien som finnes. Dette er et system som kan skaleres til å tåle meget stor trafikk, sier Lasse Andresen, softwaresjef i Sun Microsystems.

Per lanseringen i dag er 6 offentlige etater tilgjengelig gjennom portalen. Den er også tilgjengelig på fire forskjellige språk: bokmål, nynorsk, samisk og engelsk.

- Dette er en grunnpakke med et utvalg av tjenester fra seks statlige etater og 23 kommuner. Jeg er spesielt fornøyd med at vi har fått med de første kommunene i MinSide, sier Grande Røys.

Blant kommunene som er på plass i MinSide til lanseringen er Asker kommune, Skedsmo kommune, Stavanger kommune, Fjell kommune, Ås kommune, Vestby kommune, Nesodden kommune, Ski kommune, Frogn kommune, Oppegård kommune, Loppa kommune, Alta kommune, Nordkapp kommune, Kvalsund kommune, Måsøy kommune, Hasvik kommune og Hammerfest kommune.

Ingen av de store byene har kommet med ennå.

Blant tjenestene som skal være tilgjengelig på MinSide er muligheten for å bytte fastlege, melde flytting, endre skattekort, bestille helsetrygdkort og å søke på fastrente for studielånet. Brukerne kan også sjekke ut opplysninger om seg selv i offentlige registre, som for eksempel adresse, hvem man har oppført som fastlege, samt hvilke eiendeler og kjøretøy man er registrert med.

Portalen vil også gi alle brukerne en personlig epost samt en kalender med varsel om viktige forfall. Det kan dreie seg om behandling av søknader eller melding om at bilen skal til periodisk kjøretøykontroll.

Innen 2009 er målet at alle relevante offentlige tjenester skal være tilgjengelig på siden.

- Dette er bare starten. Målet er at alle relevante elektroniske tjenester, fra både stat og kommuner skal bli tilgjengelig i MinSide, sier Grande Røys.

Norge.no er en egen virksomhet underlagt Fornyings- og administrasjonsdepartementet. De får forvaltningsansvaret for portalen.

Informasjon om MinSide og PIN-koder som er nødvendig for å få tilgang vil bli sendt sammen med nye skattekort for 2007. Utstedingen starter nå og vil pågå frem til nyttår.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.