MinSide utsatt på ubestemt tid

Fornyingsminister Heidi Gran Røys har utsatt lanseringen av MinSide-portalen fordi staten og bankene krangler om penger.

MinSide utsatt på ubestemt tid

Fornyingsminister Heidi Gran Røys har utsatt lanseringen av MinSide-portalen fordi staten og bankene krangler om penger.

På en pressekonferanse i formiddag utsatte Fornyingsminister Heidi Gran Røys nok en gang lanseringen av innbyggerportalen MinSide.

MinSide, som skal samle informasjon fra statlige og etterhvert kommunale etater på en samleside for hver innbygger, ble startet av Morten A. Meyer. Meyer lovet først lansering av portalen i fjor sommer, men utsatte dette så til sent i 2005.

Da var han ikke minister lengre, men Røys lovet en lansering i løpet av første kvartal. I dag utsatte Røys prosjektet enda en gang og nå vil hun ikke sette noen nye tidsfrister eller svare på spørsmål om andre eller tredje kvartal.

- Vi har fått MinSide i pilottest med brukere fra leverandørene og departementet, men kompleksiteten er større enn ventet og tidsfristene var for optimistiske, sier Røys.

Hun påpeker dog at Meyer hadde en "knallgod ide", men anklager han altså for å ha satt totalt urealistiske tidsfrister.

Det første forklaringen på utsettelsen Røys gir er "utfordringer i markedet for elektroniske ID". Men på spørsmål fra digi.no blir det etterhvert klart at utsettelsen delvis skyldes en krangel mellom Brønnøysund-registeret og "BankID-Samarbeidet" som representerer de norske bankene sitter.

Menyen viser pilotversjonen av MinSide med de forskjellige tjenestene alle norske innbyggere etterhvert skal få.

For det er primært BankID fra bankene som norske bruker skal logge seg på MinSide med. Hele ideen med portalen er at man med en sikker ID skal kunne logge seg på og få fortrolig informasjon og utføre handlinger, for eksempel bytte fastlege.

DnB har tidligere fortalt til digi.no at bruken av BankID - et oppslag for å sjekke en ID - ikke vil være gratis. På direkte spørsmål fra digi.no bekrefter Røys at man diskuterer penger og hvor mye Staten gjennom Brønnøysundregisteret skal betale.

Men Stein Arne Tjore, informasjonsjef i BBS, benekter at det er pris striden står om.

- Det er ikke diskusjon om pris, det er prinsippene i forretningsmodellen det dreier seg om, sier Tjore litt kryptisk og forteller at så lange diskusjonene pågår kan han ikke si mer.

Staten har heller ikke signert avtale om at brukere med Buypass/Zebsign-IDer, blant annet alle brukerne til Norsk Tipping skal kunne logge seg på MinSide. Zebsign-systemet er nå kjøpt opp av Bankenes Betalingssentraler (BBS). 800.000 sluttkunder har Buypass ID på smartkort eller i mobil, opplyser selskapet til digi.no. BBS drifter også BankID-systemet på vegne av de norske bankene.

Til sammen har BBS allerede flere hundretusen brukere. Lengre har ikke de norske bankene kommet med å spre BankID.

De eneste brukeren som ville kunne logge seg på MinSide dersom systemet ble lansert i dag ville være noen titalls tusen brukere med IDer fra Telenor, Siemens Business Systems og Confides.

Det blir først når de norske bankene får spredd BankID til alle sine kunder og man får på plass en avtale at norske innbyggere kan ta i bruk MinSide.

Røys presiser likevel at det skal være helt gratis å bruke MinSide.

Røys forteller også at utsettelsen skyldes at etatene som skal levere informasjon til MinSide sliter med å få på plass koblingen til sikkerhet/påloggingsløsningen.

Til toppen