TELEKOM

- Minst 18 nye Android-mobiler i år

Utvalget av mobiler basert på Googles plattform blir stort.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. mai 2009 - 13:14

Andy Rubin, Googles seniordirektør for mobilplattformer, fortalte i går til New York Times at det innen utgangen av året vil være et sted mellom 18 og 20. Men dette tallet inkluderer bare enheter som Google så langt har fått vite om. Siden Android tilbys fritt av Open Handset Alliance, er det ikke noe krav om at mobilleverandørene må melde fra til Google om at de tar i bruk programvaren.

De mobiltelefonene Rubin kjenner til så langt, vil bli levert av åtte eller ni ulike produsenter.

Foreløpig er det bare to Android-baserte mobiler tilgjengelig, T-Mobiles G1 og HTCs Magic. Ingen av mobilene har foreløpig kommet i salg i Norge, men dette vil endres i løpet av få måneder.

Ifølge Rubin kan mobilleverandørene ta i bruk tre ulike pakkeordninger for Android.

Den ene er helt uten betingelser, men leverandørene som benytter denne ordningen får ikke forhåndsinstallere Google-applikasjoner for Gmail og Google Calendar.

Ordning nummer to tilsvarer den første, men innebærer at mobilleverandøren signerer en distrusjonsavtale om å inkludere Google-applikasjoner på mobilen. Mellom 12 og 14 av de 18 til 20 Android-mobilene som til nå har blitt gjort kjent for Google, vil baseres på denne ordningen.

Den tredje ordningen, som vil benyttes av 5 eller 6 mobiler i år, kalles «The Google Experience». Den innebærer at blant annet at verken mobilleverandøren eller mobiloperatøren får sensurere tilgangen til Android Market, i tillegg til at mobilen utstyres med et sett med Google-applikasjoner som ikke får fjernes av leverandørene. Dessuten vil mobilene være utstyrt med en Google-logo.

De kommende Android-mobilene vil møte et marked som beveger seg raskt. I løpet av det neste halv året kommer Apple etter alt å dømme med en tredje versjon av iPhone. Dessuten vil det komme mobiler basert på Windows Mobile 6.5, og Palm skal i år lansere én eller to mobiler basert på det Linux-baserte operativsystemet webOS.

Dessuten snakkes det om at Nokia kan komme til å lansere N900 denne sommeren. Dette skal være en Linux-basert lommedatamaskin med integrert mobilfunksjonalitet.

I tillegg kommer Nokia stadig med nye og avanserte mobiler basert på Symbian OS, mens Blackberry vinner stadig nye tilhengere.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.