Minst 25 prosent av dere har gammel Flash

Selv antatt IT-kyndige er trege med å installere sikkerhetsfikser.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. nov. 2010 - 13:10

Adobes Flash Player har lenge vært plaget med mange sikkerhetshull. Dette, kombinert med at den er tilgjengelig for mange plattformer og er blant de mest installerte programvareproduktene som finnes, gjør Flash Player til et populært mål for angripere.

Det derfor litt overraskende at minst hver fjerde av alle som har besøkt digi.no så langt denne uken, fortsatt ikke har installert den nyeste versjonen av Flash Player, altså versjon 10,1,85,3. Denne versjonen av Flash Player ble gitt ut den 20. september!

Ifølge tall fra Google Analytics har i utgangspunktet bare 60,7 prosent av leserne som har besøkt digi.no denne uken har benyttet den nyeste versjonen av Flash Player. Andelen kan være noe høyere, for tallene forteller at det i 13,6 prosent av tilfellene ikke har blitt oppgitt noe versjonsnummer. Dette kan ha flere mulige årsaker, for eksempel at Flash Player ikke er installert, at versjonsnummeret ikke blir oppgitt eller at leseren vanligvis blokkerer bruk av Flash i nettleseren.

Likevel er det omtrent 25 prosent av alle leserne som benytter en eldre versjon av Flash Player. Blant annet har blitt registrert flere hundre besøk hvor oppgitt Flash Player-versjon er 6,0,21. Flash Player 7 ble utgitt i 2003. Vi ser dog også at noen få bruker åpen kildekodebaserte Gnash i stedet for Adobes original. I tillegg registrerer vi at omtrent en halv prosent av brukerne benytter Flash Player 10.2. Dette dreier seg trolig om en testversjon av neste utgave.

Utdrag av statistikken for Flash-versjon benyttet ved besøk på digi.no i uke 44 i 2010.
Utdrag av statistikken for Flash-versjon benyttet ved besøk på digi.no i uke 44 i 2010.

Lurer du på hvilken versjon av Flash Player som er installert på din maskin, kan du enkelt få opplyst om dette på denne siden. Har du ikke den nyeste versjonen, altså 10,1,85,3, så gjør deg selv en tjeneste og installer den. Vær samtidig klar over at selv den nyeste versjonen inneholder én eller flere kjente sårbarheter som allerede blir aktivt utnyttet av ondsinnede. En ny versjon av Flash Player kan ventes den 9. november.

Windows-brukere må også være klar over at Internet Explorer ikke bruker den samme versjonen av Flash Player som de øvrige nettleserne, så brukere av Windows-pcer med flere nettlesere må laste ned to ulike oppdateringer av Flash Player.

Nyere versjoner av Flash Player varsler brukeren når en ny versjon er tilgjengelig. Hvor programvaren ser etter nye versjoner, kan bestemmes på denne siden. Men man kan ikke velge hyppigere kontroll enn hver 7. dag.

Brukere av Windows som har mye programvare installert, kan få bedre oversikt over hva som er tilgjengelig av oppdateringer til mye av programvaren ved å ta i bruk for eksempel Secunia PSI eller Filehippo Update Checker. Begge kjøres i bakgrunnen på maskinen og varsler brukeren når nye oppdateringer blir tilgjengelige. Begge har også brukervennlige dialoger for enkel nedlasting av oppdateringene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.