Windows 10

– Minst 75 millioner bruker Windows 10

Microsoft med ferske tall.

Trolig har de fleste av dagens 75 millioner Windows 10-brukere oppgradert til operativsystemet fra en eldre utgave av Windows.
Trolig har de fleste av dagens 75 millioner Windows 10-brukere oppgradert til operativsystemet fra en eldre utgave av Windows. (Bilde: Microsoft)

Microsoft med ferske tall.

Mengden av pc-brukere som har oppgradert sine maskiner til Windows 10 vokser i et forrykende tempo. Riktignok ikke like raskt som det første døgnet etter lanseringen, da 14 millioner installerte oppgraderingen. Men med 75 millioner oppgraderinger på fire uker er det liten grunn til å tro at det hele stopper med det første.

Mange har blitt anbefalt å vente med oppgraderingen til de verste barnesykdommene er over. Andre har ikke engang oppdaget invitasjonen til å oppgradere og vil heller ikke gjøre det før noen hjelper dem i gang eller Microsoft kjører store informasjonskampanjer i alle kanaler.

Bakgrunn: 14 millioner har oppgradert på ett døgn 

Flere nøkkeltall

Det var Yusuf Mehdi, corporate vice president for Microsofts Windows and Devices-gruppe som i går kunngjorde at mer enn 75 millioner enheter nå kjører Windows 10. Til ZDNet forteller han at det dreier seg om faktiske aktiveringer, ikke solgte lisenser eller annen som ikke egentlig er i bruk.

I en serie med ytterligere Twitter-meldinger fortalte Mehdi blant annet at Windows 10 er i bruk i 192 land og har blitt installert på mer enn 90 000 unike pc- eller nettbrettmodeller, inkludert enheter produsert i 2007.

Et kanskje mer overraskende tall som Mehdi oppgir, er at det har blitt lastet ned seks ganger flere apper fra Windows Store fra hver Windows 10-enhet enn fra hver Windows 8-enhet. Det blir ikke nærmere forklar hvordan dette er målt eller hva som er årsaken.

Leste du denne? Arven fra Windows 95 lever videre etter 20 år 

En milliard

Microsoft har tidligere uttalt at selskapets mål er at Windows 10 skal være i bruk på en milliard enheter i alle størrelse innen to til tre år. Dersom oppgraderingsviljen plutselig tar slutt, bør ikke dette være noe problem – så sant man har nok enheter å ta av. Det finnes ikke noe offentlig, offisielt tall for hvor mange enheter som kan oppgraderes til Windows 10.

Men i løpet av to til tre år vil det også ha blitt solgt mange millioner nye enheter som leveres med Windows 10.

Microsoft: Vet ikke hvor mye Windows 10 vil koste 

digi.no-leserne

Viljen til å oppgradere til Windows 10 fra Windows 7 eller Windows 8.1 har vært temmelig stor blant våre egne lesere. Allerede den 30. juli, dagen etter lanseringen av Windows 10, kunne vi se at drøyt 13 prosent av Windows-brukerne som besøkte oss, benyttet Windows 10.

Nå har det altså gått ytterligere fire uker. Tallene fra de siste sju dagene viser at 22,96 prosent av Windows-brukerne som besøkte oss i denne perioden, benyttet Windows 10.

I denne perioden har andelen Windows-brukere som benytter Windows 7 blitt redusert fra 54,6 til 50,0 prosent, mens andelen som benytter Windows 8.x har blitt redusert fra 38,3 til 20,4 prosent. Det betyr at Windows 10 allerede er den nest mest brukte Windows-versjonen blant digi.no-leserne.

Les mer: Mange har allerede installert Windows 10 

Edge

Windows 10 leveres med den nye nettleseren Microsoft Edge, som skal erstatte Internet Explorer. Riktignok følger Internet Explorer 11 også med Windows 10, men det er i utgangspunktet Edge som er standardnettleser.

Tallene våre fra de siste sju dagene viser at mange av Windows 10-brukerne, 26,1 prosent, har besøkt oss med Edge. Det er likevel Google Chrome som er den mest brukte nettleseren blant våre lesere, og blant Windows 10-brukerne benyttes den av 49,0 prosent.

Internet Explorer er det få som bruker i Windows 10, bare 7,0 prosent. Dette er færre enn de 13,6 prosentene som benytter Firefox, men flere enn de 4,4 prosentene som benytter Opera.

Tallene er hentet fra Google Analytics. Dette innebærer en rekke potensielle feilkilder. Derfor må tallene over anses som et estimat, ikke som en faktisk måling. Dessuten er ikke lesergruppen til digi.no representativ for verdens pc-brukere.

Lest også: Stadig bedre Windows 10-virtualisering

Til toppen