BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mirakelmann på stram line

Onsdag ettermiddag går en presset Steve Jobs på scenen under Macworld-messen i Boston. Markedet har vist sin tiltro til mirakelmannen ved å sende Apples aksjekurs i været. Ved å tre inn i Apple-manesjen igjen, har Jobs stilt seg lagelig til for hogg. Forventningene er skyhøye og fallhøyden enorm.

Jens Kanden
6. aug. 1997 - 15:24

Millioner av Mac-brukere venter spent på Jobs' resept for Apple i de kommende månedene. Jobs ventes å gi svar på en rekke av spørsmålene rundt Apple den siste tiden. Ikke minst ventes en avklaring på Jobs' stilling i Apple. Han kan ikke lenger styre selskapet fra bak kulissene. Han må ta en formell rolle, eller trekke seg helt ut.

I en drøy uke har det versert rykter om at Jobs blir Apples neste styreformann, men dette er blitt avvist med henvisning til en e-post til ansatte i animasjonsselskapet Pixar, hvor Jobs er administrerende direktør og medeier. Likevel mener endel folk i bransjen at Jobs vil ta en toppjobb i selskapet.

- Jobs er som Cæsar, som sier: "Nei, nei, jeg ønsker ikke å bli hersker," inntil nok folk tryglet ham, sa markedsforsker Richard Doherty til San Jose Mercury News.

- Gjett hvem som ble hersker.

Nettstedet Apple Reckon, en betalingstjeneste for Apple-investorer som har gode kilder i Apple, hevder at det vil bli kunngjort at Jobs blir administrerende direktør og styreformann i Apple i forbindelse med Jobs' tale på Macworld.

Det ventes også en kunngjøring rundt nye styremedlemmer i Apple. Larry Ellison har selv utpekt seg som selvskreven kandidat, og en rekke bransjeaktører har vært nevnt til de fire ledige plassene i det kritiserte Apple-styret.

Selv om en avklaring om Jobs' rolle er viktig, er det endel fundamentale aspekter ved selskapets fremtid som må belyses - uavhengig av hvilken stilling Jobs får.

Etter flere måneder med stillstand og alt bråket før helgen om Apples klone- og lisensstrategi, forlanger markedet en avklaring. Også Apples salgs- og produksjonsstrategi krever en overhaling.

Skal Apple gå over til ordrebasert produksjon og direktesalg etter Dell-modellen? Hva med en opprydding i en inkonsekvent og urettferdig forhandler-policy som begrenser enkelte forhandleres handlefrihet og evne til å tjene penger? Forhandlersystemet, basert på kontroll og eksklusivitet, er etterlevninger fra en tid da bransjen var svært annerledes.

Det viktigste på salgssiden er å forklare hvordan Apple skal få snudd den negative salgs- og markedsandelsutviklingen? Apple har kuttet og kuttet, nå trenger selskapet vekst.

Markedet forventer også detaljer om Apples produkt- og teknologistrategi. Det har vært mye snakk om en nettcomputer-satsing. Hva vil dette bety for selskapet? Skal det være et hovedfokus? Vil den tradisjonelle feite Mac-en bli ofret på NC-alteret?

Selvfølgelig forventes noen gloser om Apples OS-strategi. Det rapporteres at Yellow Box-komponenten i Rhapsody allerede er i beta og ligger foran planen. Det ymtes også frempå at Blue Box-komponenten, som gir kompatibilitet med Mac OS-programmer, vil være med allerede i Rhapsody-versjonen som slippes rundt årskiftet.

Apple-kursen på Nasdaq sluttet tirsdag på USD 19.75 som er den høyeste kursen siden 3. januar i år. Kursen har steget kraftig fra bunnpunktet på i overkant av USD 13 i begynnelsen av juli.

digi kommer tilbake med detaljer fra Jobs' presentasjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.