BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mirakelmann på stram line

Onsdag ettermiddag går en presset Steve Jobs på scenen under Macworld-messen i Boston. Markedet har vist sin tiltro til mirakelmannen ved å sende Apples aksjekurs i været. Ved å tre inn i Apple-manesjen igjen, har Jobs stilt seg lagelig til for hogg. Forventningene er skyhøye og fallhøyden enorm.

Jens Kanden
6. aug. 1997 - 15:24

Millioner av Mac-brukere venter spent på Jobs' resept for Apple i de kommende månedene. Jobs ventes å gi svar på en rekke av spørsmålene rundt Apple den siste tiden. Ikke minst ventes en avklaring på Jobs' stilling i Apple. Han kan ikke lenger styre selskapet fra bak kulissene. Han må ta en formell rolle, eller trekke seg helt ut.

I en drøy uke har det versert rykter om at Jobs blir Apples neste styreformann, men dette er blitt avvist med henvisning til en e-post til ansatte i animasjonsselskapet Pixar, hvor Jobs er administrerende direktør og medeier. Likevel mener endel folk i bransjen at Jobs vil ta en toppjobb i selskapet.

- Jobs er som Cæsar, som sier: "Nei, nei, jeg ønsker ikke å bli hersker," inntil nok folk tryglet ham, sa markedsforsker Richard Doherty til San Jose Mercury News.

- Gjett hvem som ble hersker.

Nettstedet Apple Reckon, en betalingstjeneste for Apple-investorer som har gode kilder i Apple, hevder at det vil bli kunngjort at Jobs blir administrerende direktør og styreformann i Apple i forbindelse med Jobs' tale på Macworld.

Det ventes også en kunngjøring rundt nye styremedlemmer i Apple. Larry Ellison har selv utpekt seg som selvskreven kandidat, og en rekke bransjeaktører har vært nevnt til de fire ledige plassene i det kritiserte Apple-styret.

Selv om en avklaring om Jobs' rolle er viktig, er det endel fundamentale aspekter ved selskapets fremtid som må belyses - uavhengig av hvilken stilling Jobs får.

Etter flere måneder med stillstand og alt bråket før helgen om Apples klone- og lisensstrategi, forlanger markedet en avklaring. Også Apples salgs- og produksjonsstrategi krever en overhaling.

Skal Apple gå over til ordrebasert produksjon og direktesalg etter Dell-modellen? Hva med en opprydding i en inkonsekvent og urettferdig forhandler-policy som begrenser enkelte forhandleres handlefrihet og evne til å tjene penger? Forhandlersystemet, basert på kontroll og eksklusivitet, er etterlevninger fra en tid da bransjen var svært annerledes.

Det viktigste på salgssiden er å forklare hvordan Apple skal få snudd den negative salgs- og markedsandelsutviklingen? Apple har kuttet og kuttet, nå trenger selskapet vekst.

Markedet forventer også detaljer om Apples produkt- og teknologistrategi. Det har vært mye snakk om en nettcomputer-satsing. Hva vil dette bety for selskapet? Skal det være et hovedfokus? Vil den tradisjonelle feite Mac-en bli ofret på NC-alteret?

Selvfølgelig forventes noen gloser om Apples OS-strategi. Det rapporteres at Yellow Box-komponenten i Rhapsody allerede er i beta og ligger foran planen. Det ymtes også frempå at Blue Box-komponenten, som gir kompatibilitet med Mac OS-programmer, vil være med allerede i Rhapsody-versjonen som slippes rundt årskiftet.

Apple-kursen på Nasdaq sluttet tirsdag på USD 19.75 som er den høyeste kursen siden 3. januar i år. Kursen har steget kraftig fra bunnpunktet på i overkant av USD 13 i begynnelsen av juli.

digi kommer tilbake med detaljer fra Jobs' presentasjon.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.