Mirs computer i gang igjen

Datamaskinen på romstasjonen Mir har i natt blitt startet opp igjen etter den fatale feilen som oppstod i går. Romstasjonen dermed fått igjen sin energiforsyning.

Datamaskinen på romstasjonen Mir har i natt blitt startet opp igjen etter den fatale feilen som oppstod i går. Romstasjonen dermed fått igjen sin energiforsyning.Hoveddatamaskinen på Mir, som blant annet regulerer solcellepanelene til romstasjonen, er igjen oppe og går etter sammenbruddet i mandag. Mannskapet har jobbet i hele natt med å legge inn progamvaren til maskinen på nytt, slik at datamaskinen kunne startes opp.

Gårsdagens sammenbrudd førte til at energiforsyningen på romstasjonen ble kraftig redusert, og mannskapet måtte derfor skru av mange av systemene på grunn av energimangel. Med energiforsyningen i rett gjenge, kan mannskapet starte opp nedstengte systemer og fortsette arbeidet med reparasjonene på den 11 år gamle romstasjonen.

Dersom problemene på Mir-datamaskinen skulle vedvare, finnes det også enn annen mulighet for astronautene. En ny hoved-datamaskin på størrelse med en bærbar PC, ble for en tid siden brakt opp til stasjonen, og ifølge offisielle kilder vil denne kunne erstatte den gamle maskinen i løpet av kort tid.

Kilder: Reuter, CNN

Til toppen