– Misbruker patentvåpen mot Apple

Alvorlig anklage mot Samsung.

– Misbruker patentvåpen mot Apple
EUs konkurransekommisjonær Joaquin Almunia retter harde anklager mot Samsung. Bilde: Simon Dawson/Bloomberg/Getty Images/All Over Press

EU-kommisjonen, med konkurransekommisjonær Joaquin Almunia i spissen, anklager Samsung for å ha misbrukt sin dominerende posisjon for å hindre Apple fra å bruke sentrale helt sentrale patenter. Dette er patenter som EU-kommisjonen mener er essensielle for å implementere europeiske industristandarder for mobiltelefoner. Det melder EU-kommisjonen i en pressemelding.

EU-kommisjonen har i hele år undersøkt om Samsung har misbrukt sin store patentportefølje i konkurransen mot Apple.

Fredag før jul sendte EU-kommisjonen anklagene til Samsungs hovedkontor og ba selskapet om å svare for seg. Patentene det dreier seg om, er såkalte standardessensielle patenter knyttet til 3G UMTS-standarden. Da denne standarden ble tatt i bruk i Europa, forpliktet Samsung seg til å lisensiere disse patentene til markedet på såkalte FRAND-betingelser (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory, red. anm).

Da Samsung i 2011 søkte salgsforbud mot noen av Apples telefoner nettopp på grunn av disse patentene, reagerte EUs konkurransemyndigheter.

– Immaterielle rettigheter er et viktig fundament for det indre markedet. Men slike rettigheter må ikke misbrukes når de er essensielle for å implementere industristandarder, som bringer store fordeler til både bedrifter og forbrukere. Når selskaper har bidratt med deres patenter til industristandarder, og har forpliktet seg til å lisensiere patentene mot en fair betaling, så vil bruk av salgsforbud mot villige lisenshavere kunne være konkurransehemmende, skriver Almunia i en pressemelding.

Samsung har varslet at de ikke lengre vil kreve at Apple stopper salget av sine telefoner. Selskapet sier til nyhetsbyrået Reuters at de nå studerer anklagene og vil samarbeide med EU-kommisjonen.

– Samsung er trygg på at kommisjonen vil konkludere med at vi har agert i henhold til EUs konkurranselover, sier en talsperson til nyhetsbyrået.

Les mer om: