FORBRUKERTEKNOLOGI

Mislykket «lekkasje» gjennom Facebook

Nesten ingen la merke til omtalen av Huaweis nettbret Mediapad, ni dager før lanseringen.

Fra Mediapad-videoen på Youtube.
Fra Mediapad-videoen på Youtube.
21. juni 2011 - 13:12

Den kinesiske maskinvareleverandøren Huawei ble først kjent internasjonalt for sitt utstyr for tele- og datanett. I dag er de solid etablert som leverandør av utstyr for mobile nett: Netcoms store «4G»-utbygging kombinerer Huawei med Ericsson (se artikkelen Netcom får mobilnett på billigsalg).

Det siste året har Huawei også forsøkt å etablere seg i modne markeder med sine smarttelefoner og nettbrett. I går lanserte de nettbrettet Mediapad med 7 tommers skjerm og Android 3.2 («Honeycomb»). Enheten er 10,5 millimeter tykk og veier 390 gram.

Da hadde en forhåndsreklame vært tilgjengelig på både Facebook og Youtube i ni dager. På slutten av videoen vises en lenke til Huaweis Twitter-side.

Fra Mediapad-videoen på Youtube.
Fra Mediapad-videoen på Youtube.

Markedsføringen i Facebook, Twitter og Youtube er ikke beregnet på hjemmepublikumet: Kinesisk sensur gjør disse tjenestene utilgjengelige.

Målgruppen for Mediapad bor i modne markeder, og bruken av sosiale medier er et svært viktig virkemiddel for å bygge et internasjonalt varemerke, forklarer Huaweis markedssjef Victor Xu til Bloomberg.

Xu forklarer videre at målgruppen er i alderen 18 til 34 år, og at man når de mest aktive blant disse i sosiale medier. Poenget er å vinne oppmerksomhet hos de teknologiinteresserte, slik at disse blogger og tvitrer som nyheten. Metoden skal være mer effektiv enn massive markedsføringskampanjer, og langt rimeligere.

Å dømme etter antall personer som følger Huawei Device på Twitter, er gjennomslagskraften ikke spesielt stor: 1411 i skrivende stund.

Kommentarene til Youtube-videoen er heller ikke spesielt oppløftende for selskapet: «Worst advertisement I’ve ever seen»; «Ketchup commercial»; «What the heck does this spot want to say???»; «Did anyone understand something?» og så videre.

Man fristes med andre ord til å konkludere med at Huawei skjønner at de må gjøre noe på sosiale medier, men at de ennå ikke har oppdaget hva som skal til for å utnytte dem fullt ut. Hadde innslagene på Facebook, Youtube og Twitter virkelig hadde gjennomslag fra de ble lagt ut 9. juni, ville det knapt ha vært nødvendig å organisere noen offisiell lansering ni dager seinere.

Et søk på Google.com etter «huawei mediapad» under fanen «news» avdekker i skrivende stund 370 treff. 23 av disse er datert 10. til 12. juni og omtaler videoen lagt ut på Facebook og Youtube.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.