BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mislykket redding av harddisk

I midten av mai skrev digi.no om PowerQuest Search & Rescue og Lost & Found, to produkter som blant annet skulle kunne gjenopprette harddisker som er blitt slettet av CIH-viruset. digi.no har nå testet denne påstanden.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. juni 1999 - 06:27

I vår test av de to harddiskverktøyene Search & Rescue og Lost & Found fra PowerQuest, ba vi lesere med harddisker som var blitt slettet av CIH-viruset om å kontakte oss, slik at vi kunne få sjekket PowerQuests påstand om at selskapets harddiskverktøy virkelig kunne greie å gjenopprette alt som CIH-viruset hadde slettet.

Etter en tid fikk vi tilsendt en harddisk, en Seagate-disk på drøyt ti gigabyte. Eieren av denne disken hadde i tillegg til å ha mistet alt innhold på harddisken, også fått slettet BIOS-en på PC-en sin. Sistnevnte kunne vi ikke gjøre noe med, men vi håpet at vi skulle kunne gjenskape i hvert fall noen av de tapte filene på harddisken.

Vi prøvde med både Lost & Found og Search & Rescue. Resultatet var nøyaktig det samme. Programmene fant ut at disken hadde vært delt opp i fire FAT16-partisjoner, men da vi prøvde å gjenskape filstrukturen, satte programmene i gang en prosess som ifølge beregninger programmene selv utførte, skulle ta over 30 dager. Det var selvsagt ikke aktuelt å fullføre denne prosessen. PowerQuest lovte jo at dette skulle ta minutter, ikke måneder.

Search & Rescue har, som nevnt i den forrige artikkelen, også en funksjon hvor man kan lese innholdet i hver av sektorene på harddisken. Dette fungerte, men er til liten hjelp når man ikke helt vet hva man leter etter. I tillegg tar også dette mye tid uten at resultatet blir av nevneverdig nytte. Programmer som greier å lese enkeltsektorer på harddisker har forøvrig vært tilgjengelige lenge, også i gratisutgaver.

Dermed forkastet vi produktene fra PowerQuest.

Etter at vi skrev den forrige artikkelen om disse verktøyene, har vi fått vite om flere andre verktøy som skal kunne gjenopprette innholdet på harddisker slettet av nettopp CIH-viruset. Blant disse er programmet Tiramisu fra Ontrack Data.

Dessverre har vi ikke vært i stand til å få tak i en komplett utgave av Tiramisu, men vi har testet en demoutgave som er tilgjengelig på Ontrack Datas nettsted. Resultatet var oppløftende, i hvert fall sammenliknet med PowerQuest sine verktøy. Tiramisu fant en hel del filer, men siden demoutgaven kun finner filene og ikke lagrer dem, fikk vi ikke sjekket filenes tilstand skikkelig. Men det hele virket forholdsvis bra. Nå mangler som nevnt demoutgaven noe funksjonalitet i forhold til fullversjonen, og vi fikk inntrykk av at programmet kun lette etter filer i den første partisjonen på disken. Det sto ingenting i dokumentasjonen om at støtte for flere partisjoner ikke er inkludert i demoutgaven.

Uansett fungerte Tiramisu betydelig bedre enn Lost & Found og Search & Rescue. Brukergrensesnittet var også mye enklere. Det var egentlig bare å starte programmet i DOS-modus, velge kildedisk og måldisk, så gjorde programmet resten.

Prisen er derimot ikke like hyggelig, den starter på 195 dollar for en utgave som enten støtter FAT 16, FAT32 eller ZIP og Jaz. Tiramisu finnes også for NTFS og Novell, men da koster pakken 395 dollar.

Det siste alternative vi vurderte var MRECOVER, et produkt utviklet av en student fra Bangladesh. Dette produktet har ikke den hyggelige egenskapen at det kopierer de gjenopprettede filene til en annen disk. I stedet prøver det å reparere den ødelagte filstrukturen på den angrepne harddisken. Hvis dette mislykkes, kan man antakelig vinke farvel til alt innholdet på denne harddisken. I hvert fall vil jobben bli enda vanskeligere etterpå hvis man finner et bedre produkt eller leverer disken til et selskapet som er eksperter på berging av harddisker.

Derfor har vi ikke testet MRECOVER, men overlater til eieren av disken å utføre denne litt risikofylte jobben selv, det vil si hvis vedkommende ønsker å gjøre dette. En peker til et nedlastingssted for MRECOVER finner du nedenfor.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.