Misnøye med nye Visual Studio-priser

En rekke utviklere protesterer mot de varslede prisløftene for Microsofts verktøy for utviklerteam.

En rekke utviklere protesterer mot de varslede prisløftene for Microsofts verktøy for utviklerteam.

Microsoft annonserte i forrige uke prisene på selskapets kommende serie med utviklerverktøyer, Visual Studio 2005.

Prisene på de ordinære utgavene har ikke vekket spesiell debatt, standardutgaven koster 299 dollar, Express-utgavene 49 dollar per stykk, Professional-utgaven koster 799 dollar, det samme gjør Visual Studio 2005 Tools for the Microsoft Office System. Produktene skal bli tilgjengelige i andre halvdel av 2005.

Det som derimot har fått en rekke små utvikler- og konsulentselskaper til å reagere, er abonnementsordningen knyttet til MSDN og det mer avanserte Visual Studio Team System.

En rekke utviklere abonnerer på MSDN Universal Subscription, en abonnementsordning som normalt betyr at abonnenten får tilsendt blant annet alt av utviklingsverktøy fra Microsoft, i tillegg til operativsystemer, produktivitetsverktøy og serverprogramvare.

Dette vil endre seg når Visual Studio Team System blir tilgjengelig. Denne mest avanserte utviklerløsningen fra Microsoft er rettet mot tre ulike stadier i livssyklusen til programvare under utvikling - utvikler, tester og arkitekt.

For selskaper med mange ansatte, kan de ansatte i mange tilfeller ha forskjellige roller i arbeidet med å klargjøre programvare. Det er dette de forskjellige delene av Visual Studio Team System er rettet mot. Men i mindre selskaper vil alle disse rollene i mange tilfeller innehas av én eller noen få personer.

Men Visual Studio Team System er ikke inkludert i MSDN Universal Subscription. I stedet har Microsoft lansert en helt annen ordning for disse produktene.

    Les også:

Per i dag koster et løpende abonnement på MSDN Universal Subscription omtrent 2799 dollar per år. Dette abonnementet kan kostnadsfritt byttes inn i det Microsoft kaller Visual Studio 2005 Team Edition med MSDN Premium Subscription i tillegg. Premium- og Universal-abonnementene har stort sett de samme betingelsene, bortsett fra når det gjelder utviklerverktøyene.

Problemet for små programvarehus er at det finnes tre utgaver av Visual Studio 2005 Team Edition, "for Testers", "for Software Architects" og "for Software Developer". For selskaper med ansatte knyttet til flere av disse rollene, betyr dette at den enkelte må ha mer enn bare ett av disse abonnementene. En pakkeløsning med alle tre, Visual Studio Team med MSDN Premium Subscription, har en veiledende fornyelsespris på 4598 dollar i året.

Personer knyttet til små programvarehus har i ulike blogger og fora, ikke minst Eric Bowen's .NET Technology Blog, uttalt at de abonnerer på MSDN Universal Subscription nettopp for å få tilgang til alt.

Det bemerkes av Eric Bowen at Team Foundation Server for ytterligere 2799 dollar.

Prashant Sridharan, Microsofts produktsjef for Visual Studio, har sagt at det overhodet ikke har noen hensikt å selge serveren som en del av klientproduktene.

"WTH(heck)!?!? How am I supposed to use the Team functionality in the client if I don't have a copy of the server?", er Bowens reaksjon på dette.

Flere utviklere har tatt til orde for at Team Development-plattformen må tilbys mindre programvareselskaper for en lavere pris, samt at serveren bør være gratis.

I bloggen til Eric Bowen svarer Sridharan at han ser problemet med serveren, men at Visual Studio Team System (VSTS) egentlig er et produkt ment for mellomstore og store utviklerteam. Små prosjekter dekkes ifølge Sridharan av funksjonaliteten til SourceSafe, som også er en del av Microsofts rollebaserte produkter.

- Hvis du trenger mer enn fem SourceSafe-lisenser, vil den prises slik at det blir mer kostnadseffektivt å kjøpe Team Foundation Server, skriver Sridharan.

Til toppen