Mistanke om prisfiksning av minne

De store leverandørene av minnebrikker etterforskes i USA, mistenkt for prissamarbeid.

De store leverandørene av minnebrikker etterforskes i USA, mistenkt for prissamarbeid.

Etterforskningen i regi av USAs justisdepartement skal ha pågått siden juni 2002, ifølge Wall Street Journal, og skal ha blitt utløst av et ellers uforklarlig oppsving i minneprisen på tampen av 2001. Selskapene som etterforskes skal være amerikanske Micron, tyske Infineon, og koreanske Samsung og Hynix. Dette er verdens fire største leverandører av minnebrikker, i rekkefølge: Samsung, Micron, Hynix, Infineon.

Opplysningene om den pågående etterforskningen gjennom en storjury i San Francisco, kommer etter at Micron lillejulaften kunngjorde sitt første overskuddskvartal på tre år (1,0 millioner dollar i fortjeneste av en omsetning på 1,1 milliarder dollar), og etter at analyseselskapet IDC i romjula offentliggjorde en rapport om forventet kanonvekst for halvlederbransjen generelt.

I midten av desember ble en regional salgsleder for Micron, Alfred Censullo, formelt siktet for å ha hindret etterforskningen. Han skal ha holdt tilbake og endret notater som tyder på at Micron og de andre leverandørene samarbeidet for å holde prisene på minnebrikkene oppe. Censullo erklærte seg skyldig i siktelsen, og risikerer inntil ti års fengsel og 250.000 dollar i bot. Det var første gang offentligheten fikk vite noe mer om justisdepartementets etterforskning enn at den var i gang. Micron presiserte at siktelsen gjaldt Censullo personlig og ikke selskapet.

Ifølge finansmagasinet Forbes er det lite kjent hva etterforskningen egentlig dreier seg om. Magasinet viser til offentlige uttalelser fra Michael Dell i april 2002 der han beskyldte minneprodusentene for "kartelaktig oppførsel".

Bloomberg News skriver at Micron skal være i ferd med å forhandle seg til en amnestiavtale med justisdepartementet, der selskapet må innrømme lovbrudd og få nedsatt straff mot å samarbeide med etterforskerne. Talspersoner for Micron har nektet å kommentere dette. De sier til Wall Street Journal at de hele tiden har samarbeidet med etterforskerne og at de ikke ser for seg at de vil bøtelegges eller straffes på annen måte. Justisdepartementet er også taust om påstanden om mulig amnestiavtale.

Til toppen