Mistenkt for 3G-korrupsjon

Inngikk avtale med Telenor-datter og TeliaSonera.

Mistenkt for 3G-korrupsjon
Søkelyset rettes nå på telekomselskaper som har investert i Usbekistan, deriblant Telenor-eide VimpelCom og TeliaSonera.

Telenor-eide VimpelCom inngikk i 2007 en avtale med et selskap om 3G-lisenser i Usbekistan. Selskapet etterforskes nå for bestikkelser knyttet til lisensavtaler med Telia Sonera.

Selskapet heter Takilant, opererer fra en postboks på Gibraltar og drives ifølge det svenske nyhetsbyrået TT av kjæresten til diktatordatteren Gulnera Karimova. Kjæresten er den 24 år gamle Gayane Avakyan. Han er nå under etterforskning i Sverige for korrupsjon og bestikkelser.

TT kjenner til i alt tre investeringer av samme type, der utenlandske telekombedrifter beriker personer i makteliten i den gamle sovjetstaten.

- Suspekt

Etterforskningsleder Lars Hammer sier at Telias handlemåte i saken er suspekt og mener den reiser spørsmål om Telia gjør gode nok forundersøkelser. Telia vil ikke kommentere saken, men benekter at det er betalt bestikkelser.

TT skriver at også Telenor-eide VimpelCom inngikk en avtale med Takilant i 2007. Opplysningene er hentet fra VimpelComs årsrapport fra samme år.

Den tredje kjente avtalen av samme type er inngått mellom det lokale selskapet Swissdorn Limited og russiske MTS. Swissdorn Limited har samme postboksadresse som Takilant.

Tatt opp

Telenor er største eier i VimpelCom. Kommunikasjonssjef Tor Odland i Telenor sier at VimpelCom må svare for selskapets disponeringer «på bakken», men bekrefter at Telenor på et tidspunkt har tatt opp VimpelComs engasjement i Usbekistan.

- Telenor har på et tidligere tidspunkt sendt en henvendelse til administrasjonen i VimpelCom om virksomheten i Usbekistan, sier Odland til NTB.

Han vil imidlertid ikke si noe om hva henvendelsen handlet om, når den ble sendt, hva som var svaret eller hvilke konklusjoner som ble trukket i Telenor-hovedkvarteret på Fornebu.

- Vi kan ikke gå ut med detaljer om diskusjonene og prosessene i styret, sier Odland på spørsmål om detaljer rundt henvendelsen.

Rent generelt sier Odland følgende:

- Som investor i VimpelCom bidrar vi strategisk til selskapets utvikling gjennom vår deltakelse i styret. Telenor bistår også i utviklingen av prinsipper for selskapsstyring. (©NTB)

    Les også: