Mistenkt nettgangster utlevert til USA

Risikerer 65 års fengsel for SpyEye-trojaneren.

Mistenkt nettgangster utlevert til USA
Den algirske 24-åringen risikerer resten av livet i fengsel, dersom han blir funnet skyldig i de mange alvorlige tiltalepunktene om nettbankhacking. Bilde:

En algirsk mann ble fredag fremstilt for en føderal jury i Atlanta i delstaten Georgia, der han står tiltalt for å ha medvirket til en av de verste Windows-trojanerne.

Hamza Bendelladj (24) hevdes å være én av nettkjeltringene bak SpyEye, en fryktet skadevare som er brukt til å loppe nettbankkunder verden over, inkludert her i Norge.

Verktøyet selges på nett for 2.000 dollar og består av en rekke moduler, med mulighet for å skreddersy angrep mot den enkelte nettbank. Skadevaren skal ha loppet et ukjent antall ofre og minst 253 ulike finansinstitusjoner.

Utlevert til USA

Etter en tre år lang klappjakt ble han arrestert i januar på flyplassen i Bangkok, og utlevert fra thailandske myndigheter i forrige uke, ifølge Bloomberg.

Bendelladj, som på nettet skal ha brukt pseudonymet «Bx1», har fått i alt 28 tiltalepunkter mot seg. Han må svare for sin angivelige rolle i å utvikle, markedsføre og distribuere SpyEye-trojaneren og tilhørende infrastruktur, inkludert et botnett brukt for å kontrollere ofrenes datamaskiner.

Konspirasjon

Ifølge tiltalebeslutningen (pdf) er algireren én av flere bakmenn.

Én medsammensvoren, hvis navn er sladdet, oppgis å være hovedarkitekten bak SpyEye. 24 år gamle Bendelladj skal på sin side ha utviklet noen av komponentene.

Dersom han blir dømt risikerer han opptil 30 års fengsel bare for tiltalen om banksvindel, samt ytterligere mellom 5 og 20 år for flere av de andre punktene. Han risikerer også bøter for inntil 14 millioner dollar.

– Vi finner dere

– La dette være en advarsel til alle kyberkriminelle. Vi finner dere. Det er denne arrestasjonen og utleveringen eksempel på, heter det i en kunngjøring fra USAs statsadvokat.

    Les også:

Les mer om: