Mistenkt virusforfatter kjempet for gratis Internett

- Internett er utdannende, og burde være gratis, sier Onel de Guzman. Han vil bli siktet for skadeverk med ILOVEYOU-ormen som antakelig ble sluppet ved et uhell.

- Internett er utdannende, og burde være gratis, sier Onel de Guzman. Han vil bli siktet for skadeverk med ILOVEYOU-ormen som antakelig ble sluppet ved et uhell.

de Guzman gjemte ansiktet bak solbriller da han sammen med sin søster Irene og sin advokat Rolando Quimbo holdt en pressekonferanse i Manila i går, skriver avisen Philippine Star. Han sa ikke direkte at han er opphavet til ILOVEYOU-ormen, med innrømmet at han "muligens" kunne ha kommet til å slippe den ved et uhell.

Filippinske myndigheter sier de vil sikte de Guzman for ondsinnet skadeverk og for brudd på loven som regulerer tilgangen til telekommunikasjons-systemer.

Ledelsen for den private IT-høyskolen AMA der de Guzman var student, bekrefter at egenskapene til ILOVEYOU-ormen svarer til det man ville fått ved å sette sammen kode fra to oppgaver avgitt ved skolen i år, fra henholdsvis de Guzman og hans nære venn Michael Buen. de Guzmans oppgave beskriver kode som gjør det mulig å fange passord for å skaffe seg gratis tilgang til Internett. Buens oppgave beskriver kode som er i stand til å kopiere seg selv og spre seg til andre datamaskiner. (Ifølge meldinger i går dreide oppgaven seg om kopiering av filer. Dette synes nå korrigert.)

de Guzman og Buen gikk i samme kull ved AMA. de Guzmans oppgave ble forkastet som uetisk, mens Buens ble godkjent. Ledelsen ved skolen mener begge tilhører en gruppe kjent som GrammerSoft, som blant annet tok seg betalt for å skrive oppgaver for andre studenter. Ifølge Associated Press avviser de Guzman at Buen er medlem av denne gruppen. Samtidig innrømmer han at den forkastede oppgaven ble diskutert i gruppen.

På pressekonferansen sa de Guzman at han hadde en klar hensikt med å beskrive hvordan folk kunne skaffe seg gratis tilgang til Internett: Han ville hjelpe de ubemidlede.

- Internett er utdannende, og burde være gratis, sa han.

Presidenten i den filippinske nasjonalforsamlingen, Manuel Villar, har kommet med uttalelser der han betegner ILOVEYOU som et tilfelle av avsporet genialitet. Han sier blant annet at ILOVEYOU viser at det også på Filippinene finnes høyverdig IT-kompetanse. Han legger til at denne kompetansen må konsentrere seg om legitime oppgaver, både for egen del og for vinne internasjonal anerkjennelse for fedrelandet.

Les mer om ILOVEYOU og annen ondsinnet kode:


Ny e-postorm: South Park truer Windows-brukere
LoveLetter-mistenkt utredet tilsvarende orm som student
FBI har ti "elskere" i kikkerten
LoveLetter bare begynnelsen
Proffene beskytter deg mot virus
ILOVEYOU: Filippinsk politi søker arrestordre mot student
Antivirusselskapene ventet med virusvarsel
Mange misforståelser om ILOVEYOU-ormen
Ibas gjenoppretter tapte bildefiler
ILOVEYOU infiserte alt fra Microsoft til Pentagon
Verdens raskeste selvspredende virus
Se opp for monster-virus

Til toppen