Mister hele ledelsen etter opsjonsrot

En rekke amerikanske IT-selskaper har trikset med opsjoner, men ingen rammes så hardt som McAfee.

En rekke amerikanske IT-selskaper har trikset med opsjoner, men ingen rammes så hardt som McAfee.

Opsjonstriksingen den norske professoren avduket i USA brer seg til stadig nye selskaper. Hittil har Apple vært det mest profilerte selskapet, men problemene får ikke så store praktiske konsekvenser - Apple rydder opp med lommeboken fordi Steve Jobs selv ikke fikk gevinster.

Dette kunne ikke antivirus-selskapet McAfee gjør. I går ble det offentliggjort at mesteparten av toppledelsen i selskapet slutter på grunn av triksing med opsjoner. Ut ryker toppsjef George Samenuk og fire av hans nestsjefer.

Triksingen har skjedd ved at ledelsen har jukset med datoene når de skulle få aksjeopsjoner. Ved å tilbakedatere tildelingstidspunktet til en dag med veldig lav kurs, blir gevinsten større enn den skulle ha blitt når ledelsen kunne selge aksjene.

I tillegg til McAfee ble det også i går kjent at gründer og toppsjef for det store IT-nettstedet Cnet har mistet jobben sin på grunn av opsjonstriksing.

Og det er klart at listen over IT-selskaper som vil miste ledere og må justere regnskapene sine vil vokse. Den norske professoren mener at det har foregått triksing i minst 2000 selskaper og over 100 selskaper er allerede under etterforskning av amerikanske myndigheter.

Til toppen