Mister kanskje viktig netthandel-patent

Patenter på ideer er omstridt og nå mister kanskje Amazon en av de mest omstridte slike patentene.

Patenter på ideer er omstridt og nå mister kanskje Amazon en av de mest omstridte slike patentene.

At det går an å patentere ideer som kanskje ikke er nye er svært omstridt. Her i Norge fikk Bellboy i 2001 godkjent et bredt ide-patent på sanntids-bestilling..

I USA er patentet Amazon fikk godkjent på såkalt "one-click" nettkjøp et av de mest omstridte. Det var i 1999 at selveste toppsjef Jeff Bezos og flere andre i Amazon fikk patentet for ideen om at man kunne handle og at nettstedet husket kredittkort-nummer og adresse pakken skal sendes til. Siden har ingen kunne designe noe lignende uten å betale Amazon penger.

Men nå kan en mann fra New Zealand i ferd med å få kansellert patentet. Det amerikanske patentkontoret medgir at mannen ser ut til å funnet et eksempel på at teknikken var i bruk da Amazon fikk patentet, og det vil nulle patentet.

Calveley, som var med på å lage Lord of the rings-filmene, har funnet et patent fra 1998 som nevner en slik teknikk og nå samler han inn penger. For det er slik at skal man få revurdert et patent, må man betale for å få vurdert om det amerikanske patentstyret tabbet seg ut.

Til toppen