BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mistet alle Fast-inntektene

Turbulent år for norsk søkeekspert.

Jørn Ellefsen har hatt et turbulent år i Comperio. Gründeren har tatt avskjed med en rekke kompetente ledere og kolleger, og har selv forlatt den operative ledelsen for å bli styreleder.
Jørn Ellefsen har hatt et turbulent år i Comperio. Gründeren har tatt avskjed med en rekke kompetente ledere og kolleger, og har selv forlatt den operative ledelsen for å bli styreleder.
20. des. 2013 - 15:38

Comperio tjente i bøtter og spann som forhandler av Fast ESP (enterprise search plattform). Også etter at Microsoft i 2008 kjøpte Fast for å innlemme den norske søketeknologien i Sharepoint.

Salg av lisenser innebar høye marginer, men disse inntektene har fra i år forsvunnet. For Comperio betydde bortfallet at de måtte legge ny strategi.

– ESP er nå et dødt produkt, sier administrerende direktør Trond Renshusløkken til digi.no.

Omlegging fra forhandler og spesialist på Fast-teknologien til et rendyrket konsulentselskap som må beherske flere søketeknologier, inkludert en satsing også på åpen kildekode, har ikke bare vært en dans på roser.

– Vi har vært gjennom et teknologiskifte over til Sharepoint, men også til open source. Så har vi også hatt diskusjoner om vi ikke skal være en spesialist på søk, men mer en generalist innen portaler. Vi valgte å gå for open source og Sharepoint og være søkespesialist som tidligere, sier gründer og styreleder Jørn Ellefsen.

Konflikt

I sommer røk daværende toppsjef Rune Ulvnes uklar med Ellefsen og valgte å slutte etter det enkelte beskriver som dårlig personkjemi. Ellefsen fastholder at svake resultater var årsaken.

– Det har vært en konflikt mellom dem, ingen tvil om det, sier styremedlem Truls Berg til digi.no.

På samme tid ble det kjent at USA-satsingen var feilslått.

Flere indianere, færre høvdinger

Som nest største investor valgte Berg i høst å gå midlertidig inn som operativ leder da Ulvnes sluttet.

– Man hadde bygget opp et system som besto av for mange ledere. Noe av det første jeg gjorde da jeg i en kort periode gikk tilbake som daglig leder var å si at vi trenger flere indianere og færre høvdinger, sier Berg.

10 ledere ble raskt redusert til 4. Mange av de med lang fartstid i selskapet valgte å slutte. digi.no har pratet med flere, som sier de sluttet i protest mot at Rune Ulvnes måtte gå.

De to største investorene Jørn Ellefsen og Truls Berg, samt direktør Trond Renshusløkken avviser alle at det ligger noe dramatikk i dette.

– Jeg vil si det er en storm i et vannglass. Vi mister ikke bare folk, men ansetter og blir flere enn det vi var tidligere. Det er ikke noe problem med etterspørselen i markedet. Vi har flere store prosjekter og kontrakter på vei inn, sier Renshusløkken.

– Dette opplever jeg som helt uproblematisk. De som slutter går til forskjellige selskaper. Ingen går i sinne, men forlater oss og går til nye spennende jobber. Vi ønsker dem lykke til, sier Berg.

Skal være fyrtårn

Ifølge Renshusløkken fortsetter inntektene til Comperio på samme nivå som før overgangen fra den tidligere lukrative forhandleravtalen med Fast.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Han forteller at de nå er rundt 40 ansatte, som nær sagt alle er fakturerbare.

– Også jeg skal klare å vise at jeg kan fakturere. Vi skal fortsette å være et fyrtårn innen søketeknologi, lover direktør Trond Renshusløkken, som likevel understreker at det tar tid å skifte ut lisensinntektene med konsulentvirksomhet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.