Mistilliten til ICANN stiger

Systemet for å søke nye toppdomener fortsatt nede.

Mistilliten til ICANN stiger
Bilde:

Rett før fristen for å søke nye generiske toppnivådomener (gTLD) gikk ut, oppdaget ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) en pinlig feil i søknadssystemet.

Filnavn på vedlegg i søkeprosessen har i visse tilfeller har vært synlig for uvedkommende. Det koster 185.000 dollar per søknad, og enkelte har levert dokumenter der toppnivådomenene de ønsker seg fremgår av filnavnet.

- Dette er en teknisk flause, sa Steinar Grøtterød til digi.no i forrige uke. Han er prosjektleder for søknader om nye toppdomener for Core Internett Council of Registrars.

Feilen har medført at søkere risikerer mer konkurranse enn ønskelig. I teorien kan andre ha snappet opp populære navn og søkt selv. Det kan ende med auksjon, der taperen sitter igjen med svarteper. Søkere får nemlig ikke refundert søkeavgiften på drøyt én million kroner.

Fortsatt nede

Da uregelmessighetene ble kjent torsdag i forrige uke valgte ICANN å stenge ned søknadssystemet. Siden har de kommet med nær daglige oppdateringer. Men løsningen er fremdeles nede, og det er uklart når prosessen kommer i gang igjen.

- Det er en ekstrem frustrasjon, og man begynner å miste tilliten til systemet. Ingen vet når det åpner igjen. Det åpner nok, men gudene vet når, sier Cloudnames-direktør Rolf Larsen til digi.no. De er eneste norske aktør som har lagt millioner av kroner på bordet og søker to egne toppnivådomener, og navn som foreløpig er hemmelige.

- Uglesett

ICANN er allerede i søkelyset, og er kanskje særlig uglesett blant byråkrater og politikere i USA, ifølge Larsen.

- Dette er ikke hyggelig for ICANN, og kontrakten de har med amerikanske myndigheter (om styring av sentrale deler av internett og domenepolitikken, journ.anm.). Tidligere har kontrakten vært forlenget med lang tidshorisont, men sist ble dette ansvaret forlenget med bare noen måneder. En gang til høsten skal den opp til vurdering igjen. Årsaken er nok at flere har vært kritiske til hvordan ICANN er organisert. Jeg tror hovedgrunnen er at styret i ICANN er involvert i bransjen på forskjellige vis. De skal jo være et uhildet styret. Det gjør at man får en slags mistro til hele programmet, sier Rolf Larsen til digi.no.

Tillit til at ICANN rydder opp

Styreleder Bente Sollid i Cloudnames sier at hun har tillit til at ICANN gjør en grundig jobb og retter opp feilen. Deres to gTLD-søknader er ikke berørt av problemstillingen, ettersom de ikke har levert vedlegg der søkenavnet fremgår.

- Så lenge det ikke er skade for de som har lagt inn søknad får vi bare smøre oss med tålmodighet og vente noen dager, sier Sollid til digi.no.

Hun mener det er trist at det har oppstått uregelmessigheter ved ICANNs søknadssystem.

- Alle feil med IT-systemer er selvfølgelig trist, og man skulle ønske at det ikke skjedde, men IT-systemer er IT-systemer. Fra tid til annen opplever man bugs og må inn og korrigere, sier styrelederen i Cloudnames.

    Les også: