BEDRIFTSTEKNOLOGI

Misvisende video fra Microsoft

Videoen som Microsoft brukte i retten for å demonstrere hvor treigt Windows 98 går når Internet Explorer er fjernet, viste seg å være et opptak av en maskin der Internet Explorer ikke var fjernet etter oppskriften til myndighetenes ekspert.

Eirik Rossen
3. feb. 1999 - 11:33

Videoen ble vist i retten mandag. Microsofts vitne, senior visepresident og teknisk ansvarlig for Windows James Allchin, påsto at opptaket viste hvor dårlig Windows 98 fungerte når den integrerte nettleseren Internet Explorer var blitt fjernet etter oppskriften til Princeton-professor Edward Felten, som vitnet i retten i desember (se peker til relatert artikkel i høyre marg).

Tirsdag ble Allchin konfrontert med en detalj som ingen hadde lagt merke til mandag. Øverst i skjermbildet ble en liten linje merket "Windows 98" plutselig endret til "Internet Explorer". Allchin måtte medgi at Feltens IE-frie Windows konsekvent viser "Windows 98" i den sekvensen som opptaket skulle vise, mens det er Microsofts original som viser "Internet Explorer".

Testen som ble vist i opptaket, gjaldt en type internettfunksjonalitet Feltens amputering hadde opprettholdt bevisst, nemlig egenskapen i Windows 98 som gjør det mulig å oppdatere operativsystemetsystemet direkte via Web. Feltens - og myndighetenes - poeng er at denne egenskapen ikke er avhengig av Internet Explorer. Microsofts video skulle vise at Feltens "rensede" Windows fikk denne funksjonen til å gå to til tre ganger så sakte.

Myndighetenes prosessfullmektig David Boies fikk Allchin til å innrømme at han hadde fått utlevert "feil tape" fra sine medarbeidere. Boies trakk da den naturlige konklusjonen, at treigheten er en innebygget egenskap i Windows, ikke en følge av at Internet Explorer er fjernet etter professor Feltens oppskrift. At Feltens metode faktisk gir en ellers funksjonell Windows 98 uten Internet Explorer, synes ingen å bestride.

Boies understreket hvor alvorlig det er å legge fram falske bevis i en rettssak, men gikk ikke så langt som å anklage Microsoft for bevisst å forfalske bevis.

Microsoft har siden opprettholdt påstanden om at videoopptaket stammet fra en maskin som etter en ny undersøkelse viser seg å bære "spor" av Feltens kode. Noen forklaring på hvorfor skjermteksten ikke svarer til Feltens kode er ikke gitt.

Tirsdag ble Allchin også konfrontert med en e-post-melding fra mars 1997 der han - i egenskap av teknisk ansvarlig for Windows - anbefalte Microsoft å skille ut Internet Explorer fra Windows og behandle det som enhver annen applikasjon. I retten forklarte han at synspunktet var feilaktig, og at det bygget på manglende forståelse av den tette integreringen mellom nettleser og operativsystem.

I en annen video som ble vist i retten mandag, la Microsoft-ansatte ut om 19 egenskaper som skulle være helt spesielle for Internet Explorer under Windows 98, og som skulle dokumentere at de to produktene må betraktes som ett integrert system. I vitneboksen måtte Allchin svare på detaljerte spørsmål om hvorvidt disse 19 egenskapene var spesifikke for den påstått integrerte Windows 98, eller om de ikke også var tilgjengelig for en bruker som hadde kjøpt Internet Explorer 4.0 i en butikk og installert denne som en applikasjon på en PC med den opprinnelige utgaven av Windows 95. På samtlige 19 punkter måtte Allchin innrømme at denne brukeren fikk den samme funksjonaliteten. Og på samtlige 19 punkter gjentok han påstanden at Internet Explorer likevel ikke kunne betraktes som et atskilt produkt i forhold til Windows.

Etter alt dette kan det bli vanskelig for dommeren å ikke si seg enig med myndighetene i at Internet Explorer like godt kunne vært distribuert som en egen applikasjon. Derfra kan det være nærliggende å trekke en annen konklusjon - at Microsoft har funnet på "integrering" som et ulovlig middel for å utnytte et lovlig oppnådd monopol innen operativsystemer, til å oppnå markedsandeler i markedet for en bestemt type applikasjon, nemlig nettlesere.

Feltens metode for å skille IE og Windows 98, er ikke den samme som den tidligere omtalte 98lite til Maryland-økologen Shane Brooks (se pekere i høyre marg til 98lite-nettstedet og til artikkelen om 98lite på digi.no). 98lite var for øvrig nylig testet på TechWeb, med gode resultater.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.