BEDRIFTSTEKNOLOGI

MIT utvikler "følsom" datamaskin

MIT arbeider nå med en teknologi som skal gjøre det mulig for datamaskiner registrere menneskers følelser og handle deretter. Dette kan utnyttes i mange situasjoner, for eksempel i forbindelse med datamaskinbasert undervisning.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. juli 1998 - 12:37

Forskere ved Media Laboratory ved Massachusetts Institute of Technology jobber med en teknologi som gjør det mulig for datamaskiner å "lese" hva en person føler ved å registrere personens kroppsbevegelser.

- Ut fra et menneskelig ståsted, er maskiner svært uhøflige, sier Alex "Sandy" Pentland, akademisk leder ved Media Lab, til San Jose Mercury News.

- Det handler om å gjøre maskinene oppmerksomme på menneskene, sier han.

Teknologien er forsatt på eksperimentstadiet og er flere år unna masseproduksjon. Men Media Labs Affective Computing-gruppe har utviklet datamaskinsystemer som bruker biorytmiske sensorer koblet til kroppen til en bruker og små kameraer for å lese av ansiktsbevegelser, for å utvikle individuelle emosjonelle profiler.

- Når en bruker blir for eksempel interessert, frustrert eller kjeder seg, oppfatter programvaren dette og kan gjøre endringer i prosessene den styrer.

Hva kan så denne teknologien brukes til i praksis?

Blant prosjektene som er under utvikling ved Media Lab, er en "følsom lærer", det vil si et dataprogram for undervisning som er i stand til å oppfatte hvor interessert eller frustrert en student er. Programvaren kan også kjenne igjen tilstander som kjedsommelighet, engstelse og forvirring, samt ansiktsuttrykk som smil og rynket panne. Programvaren kan så justere undervisningen etter dette.

Et annet bruksområde for teknologien, er i forbindelse med en videomaskin. Denne kan overvåke seerens ansikt, og viser det tegn på kjedsomhet, kan videomaskinen spole filmen fram til mer spennende scener.

En CD-spiller kan utnytte teknologien til å spille musikk tilpasset lytterens humør.

En enklere utgave av denne teknologien er allerede i bruk i enkelte biler. Disse er utstyrt med kameraer ved rattet som registrerer om sjåføren blir søvnig og kan da enten vekke opp sjåføren ved hjelp av lydsignaler.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.