MMX til folket

Vips. Så var Intels MMX-prosessor lansert - og en ny standard sattfor hjemmebrukere i verstingklassen.

Vips. Så var Intels MMX-prosessor lansert - og en ny standard sattfor hjemmebrukere i verstingklassen.

I pressepermen fra dagens lansering i Stockholm ligger det en stor bunke pressemeldinger som forteller at mange produsenter lanserer PC'er med den nye teknologien.

Dermed er det klart at Intel har full støtte fra produsentene, som allerede fra i dag av kan levere maskiner med MMX-prosessor og software som er tilpasset den nye teknologien. I dag er det rundt regnet 100 selvstendige softwareprodusenter  som utvikler programmer for MXX-teknologien.

Enn så lenge leveres MMX-prosessoren i 166 og 200 Pentium versjoner, men i løpet av året skal også en overdriveprosessor lanseres. Det gjør at brukere med vanlige pentiumprosessorer kan oppgradere til MXX.

Prosessorens kapasitet ble vist på storskjerm og tok for seg de tre områdene den er "spesialisert" på: Grafikk, lyd og datakommunikasjon. Intel kjørte to maskiner parallellt for å vise forskjellen, og det var lett å se forbedringene på maskinen med en 200 Pentium med MXX og den uten.

For den som irriterer seg over "hakkete" filmklipp og videosnutter må MMX være en drøm. Mens man tidligere har vært nede i rundt 15 bilder i sekundet kan MMX-prosessoren jobbe med 25 bilder i sekundet. Videoklippene ser dermed ut som de skal og er ikke lenger en "halvveis" multimedia-løsning.

Også lyden blir betraktelig bedre med en MMX prosessor. Årsaken er at vanlige pentium-maskiner jobber med en bit av gangen. En MMX-prosessor kan behandle 8 bytes samtidig.

- Kort sagt bedres multimediakapasiteten i maskinene. Maskiner med MMX-prosessorer får bedre lyd og bedre bilde og vi tror at dette blir en standard for hjemmemarkedet, sier Ian Wilson i Intel. Han forteller at Intel har planer om å levere andre versjoner av MMX-prosessoren i løpet av året. Men Intel har foreløpig ingen planer om å kutte ut produksjonen av den vanlige pentium-prosessoren.

- Men vi vil øke produksjonen av MMX-prosessorer i løpet av 97. Og den vil ta over mer og mer, forteller Wilson. Det betyr at vi kan se frem mot en glidende overgang fra vanlig pentium til MMX.

Teknologien innebærer at 57 nye instruksjoner legges til de vanlige instruksjonene. Den nye chipen gir dermed øket realisme i form av farger, surround-lyd, raskere animasjoner, bedre 3d-grafikk og bedre fullskjermvideo - ifølge Intel.

Selskapet hevder at MMX-prosessoren er det største som har skjedd siden lanseringen av 386-prosessoren.

- Forbedringen kan sammenliknes med å gå fra vinyl til CD-plater, hevder Intel.

Til toppen