BEDRIFTSTEKNOLOGI

Moan og Qvist skremt av Navision/Damgaard

Sterkere konkurranse fra Danmark gjorde Visma / SPCS fusjonen nødvendig. Moan ser små problemer med overlappinger forhandlernettet og satser på fortsatt sterk vekst innen Service.

Ole-Andreas Krohn
7. feb. 2001 - 16:07

Det var fusjonen mellom de danske konkurrentene Navision og Damgaard som for alvor satte fart i sammenslåingsbestrebelsene til Visma (VIS) og SPCS-Gruppen ASA (SPC).

For å møte denne konkurransen og overleve på sikt ser selskapene det nå nødvendig å konsolidere stillingen på hjemmemarkedet i Norge og Sverige. I løpet av året skal konsernet også inn i Finland.

Bytteforholdet mellom de selskapenes aksjer baserer seg på kursutviklingen de siste seks måneder. I forhold til dette får SPCS-aksjonærene en premium på 20-25 prosent avhengig av kursen på Visma ved konverteringstidspunktet.

Ledelsen i det sammenslåtte selskapet ser nå frem mot en milliardomsetning innen 2002. For 2001 regner markedet med at selskapene samlet vil omsette for omlag 800 millioner kroner.

Begge selskapene kunne på dagens pressekonferanse også bekrefte at omsetningen i januar i år har vært svært bra, spesielt skal utviklingen i Sverige være lovende. Samtidig skal SPCS-gruppen allerede ha gjennomført nedskjæringer i kostnader som innebærer årlige innsparinger på 25 millioner kroner i forhold til status per tredje kvartal 2000.

Det kombinerte selskapet kommer nå til å bruke mye tid på å utarbeide produktsammensettingen for de neste årene, og det kommer derfor i første omgang fortsatt til å være en viss intern konkurranse både internt i selskapene og mellom selskapene. Ledelsen understreket imidlertid at man "ikke vil slå hverandre i hodet" med priskonkurranser der hvor en slik situasjon kan oppstå.

Det som synes klart er at selskapene vil prøve å tilpasse kompletterende moduler til hverandres hovedprogramvare, samt at e-commerce og web-baserte løsninger kan utvikles som tilleggsprodukter sammen. En tilpassing av Vismas e-moduler til Rubicon ble brukt som et eksempel på hvordan produktene kan komplettere hverandre.

Selskapene ser for seg omlag 25 millioner kroner i synergier gjennom kostnadsinnsparinger. Dette skal skje gjennom en kombinasjon av administrative oppgaver, utvikling, markedsføring, investor relations og finansiering. Ettersom det legges opp til en glidende fusjon vil det imidlertid ta tid før disse innsparingene kan realiseres.

I tillegg ser selskapene for seg store såkalte markedsmessige synergier. Overlappingen i forhandlerapparatet skal nå være på rundt 25 prosent i Norge. I Sverige mener selskapene at det ikke foreligger overlappende virksomheter. Dette skal skyldes at SPCS-Gruppens 150.000 faste bedriftskunder er mindre enheter med 1 til 20 ansatte mens Vismas 500 kunder er noe større bedrifter.

Ifølge Øystein Moan kommer ikke fusjonen som noen overraskelse på forhandlernettet og den er i store trekk akseptert. Vismas største forhandler, itworks, har allerede stilt seg positive til sammenslåingen.

Det kombinerte selskapet har rundt 800 millioner kroner i likvider og Øystein Moan lovte på dagens presentasjon flere oppkjøp innen outsourcing i tiden fremover.

Enkelte regnskapsbyråer som tidligere har stilt seg avventende fordi de har kjørt på Rubicon-programvare fra SPCS eller en kombinasjon av Visma/Rubicon, blir nå stilt overfor valget om å fortsette med én leverandør eller la seg gradvis innlemme i en større organisasjon. Dette åpner for en kraftig ekspansjon av outsourcing-virksomheten i de neste månedene.

Selskapet opplyste også at de så fort som mulig vil søke om børsnotering i Stockholm. SPCS er allerede notert i Stockholm, men selskapet vil bli strøket i forbindelse med fusjonen.

På dagens pressekonferanse kom det videre frem at det nye konsernet vil se på mulighetene innen outsourcing /service i Norge, Sverige og Finland. Selskapet vil gå inn i Finland i løpet av året.

I Danmark er markedssituasjonen allerede til en viss grad satt av de store revisjonsselskapene. Konsernet satser sterkt på veksten av småbedrifter i Øresund-regionen og i denne forbindelse er det allerede gjort rundt 100 salg i Danmark. Det er imidlertid først og fremst på svensk side at virksomheten vil vokse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.