Mobil betyr stadig mer for Intel

Intels toppsjef Craig Barrett forventer 50 prosent vekst i brikker til nettverk, kommunikasjon og trådløst neste år, mot bare 10 prosent til PC-er.

Intels toppsjef Craig Barrett forventer 50 prosent vekst i brikker til nettverk, kommunikasjon og trådløst neste år, mot bare 10 prosent til PC-er.

Barrett innledet onsdag på Intels analytikerkonferanse som holdes regelmessig to ganger i året. For anledningen ble konferansen sendt direkte over Internett.

1,8 volt flashminne for mobiltelefoner, lansert 16. oktober 2000, er opptil fire ganger som rask som eksisterende løsninger.
1,8 volt flashminne for mobiltelefoner, lansert 16. oktober 2000, er opptil fire ganger som rask som eksisterende løsninger. Foto: Intel
Les også fra analytikerkonferansen: Intel lover Pentium 4 i november

I forrige kvartal la Intel fram tall som ble tolket som uttrykk for avtakende vekst også på lengre sikt, særlig sett på bakgrunn av de fantastiske resultatene selskapet har hatt i en årrekke. Aksjekursen steg til rekordhøye 75 dollar i august, og falt pladask til 35 dollar i september da det første varselet kom om hva kvartalet hadde i vente. Siden er kursen steget til 47 dollar.

Barrett og den øvrige ledelsen la vekt på at fjerde kvartal har startet bra, og at omsetningen vil ligge 4 til 8 prosent over tredje kvartal. Det svarer til en omsetning mellom 9,1 og 9,4 milliarder dollar, eller 11 til 15 prosent over omsetningen i fjerde kvartal i fjor.

I 2001 skal omsetningen akselereres ytterligere. Barrett brukte uttrykket "high teens", altså mellom 15 og 19 prosent, om den forventede omsetningsveksten neste år.

I dag kommer 80 prosent av Intels omsetning fra prosessorer til PC-er og servere. I 2001 vil dette segmentet øke med 10 prosent, ifølge Barrett. Storparten av denne økningen skyldes bærbare PC-er og servere. Teknologisjef Paul Otellini ville ikke tallfeste sine prognoser, men sa at dagens tendens vil fortsette. Prosessorer til bærbare økte med 46 prosent i årets tredje kvartal i forhold til samme periode i fjor, mens server-prosessoren Pentium III Xeon økte med 80 prosent.

20 prosent av Intels omsetning kommer fra brikker til nettverk, kommunikasjon og trådløse apparater. Økningen vil ifølge Barrett være 50 prosent i 2001.

Barrett og andre fortalte mer om satsingen på mobilmarkedet. Intel selger allerede flash minne til mobiltelefoner - bildet ovenfor viser de nye raske brikkene som ble lansert i midten av oktober i år. Selskapets første digitale signalprosessor (DSP), en sentral komponent i mobiltelefoner, vil komme innen årsskiftet, som følge av samarbeidet Intel innledet i fjor med Analog Devices.

Intel-ledelsen vil legge økt vekt på Xscale, en energigjerrig skalerbar videreføring av RISC-prosessoren StrongARM. Den skal brukes i nettverksutstyr, mobiltelefoner og nye apparater med Internett-tilgang. Et utviklingsprosjekt går ut på å lage brikker som integrerer Xscale-prosessoren, DSP og flash minne i én enhet, som ytelsessterk komponent i avanserte mobiltelefoner og andre enheter med trådløs kommunikasjon.
 
Les mer om Xscale: Intel kunngjør skalerbar prosessor for mobilmarkedet

Markedssjef Sean Maloney viste til at Asia-Stillehavet har passert Europa som Intels nest viktigste geografiske område etter USA. Han har allerede undertegnet kontrakter med asiatiske leverandører som vil ha Intel-komponenter til sine tredje generasjons mobilapparater.

Til toppen