Mobil betyr stadig mer for Intel

Intels toppsjef Craig Barrett forventer 50 prosent vekst i brikker til nettverk, kommunikasjon og trådløst neste år, mot bare 10 prosent til PC-er.

Barrett innledet onsdag på Intels analytikerkonferanse som holdes regelmessig to ganger i året. For anledningen ble konferansen sendt direkte over Internett.
Les også fra analytikerkonferansen: Intel lover Pentium 4 i november

I forrige kvartal la Intel fram tall som ble tolket som uttrykk for avtakende vekst også på lengre sikt, særlig sett på bakgrunn av de fantastiske resultatene selskapet har hatt i en årrekke. Aksjekursen steg til rekordhøye 75 dollar i august, og falt pladask til 35 dollar i september da det første varselet kom om hva kvartalet hadde i vente. Siden er kursen steget til 47 dollar.

Barrett og den øvrige ledelsen la vekt på at fjerde kvartal har startet bra, og at omsetningen vil ligge 4 til 8 prosent over tredje kvartal. Det svarer til en omsetning mellom 9,1 og 9,4 milliarder dollar, eller 11 til 15 prosent over omsetningen i fjerde kvartal i fjor.

I 2001 skal omsetningen akselereres ytterligere. Barrett brukte uttrykket "high teens", altså mellom 15 og 19 prosent, om den forventede omsetningsveksten neste år.

I dag kommer 80 prosent av Intels omsetning fra prosessorer til PC-er og servere. I 2001 vil dette segmentet øke med 10 prosent, ifølge Barrett. Storparten av denne økningen skyldes bærbare PC-er og servere. Teknologisjef Paul Otellini ville ikke tallfeste sine prognoser, men sa at dagens tendens vil fortsette. Prosessorer til bærbare økte med 46 prosent i årets tredje kvartal i forhold til samme periode i fjor, mens server-prosessoren Pentium III Xeon økte med 80 prosent.

20 prosent av Intels omsetning kommer fra brikker til nettverk, kommunikasjon og trådløse apparater. Økningen vil ifølge Barrett være 50 prosent i 2001.

Barrett og andre fortalte mer om satsingen på mobilmarkedet. Intel selger allerede flash minne til mobiltelefoner - bildet ovenfor viser de nye raske brikkene som ble lansert i midten av oktober i år. Selskapets første digitale signalprosessor (DSP), en sentral komponent i mobiltelefoner, vil komme innen årsskiftet, som følge av samarbeidet Intel innledet i fjor med Analog Devices.

Intel-ledelsen vil legge økt vekt på Xscale, en energigjerrig skalerbar videreføring av RISC-prosessoren StrongARM. Den skal brukes i nettverksutstyr, mobiltelefoner og nye apparater med Internett-tilgang. Et utviklingsprosjekt går ut på å lage brikker som integrerer Xscale-prosessoren, DSP og flash minne i én enhet, som ytelsessterk komponent i avanserte mobiltelefoner og andre enheter med trådløs kommunikasjon.


Markedssjef Sean Maloney viste til at Asia-Stillehavet har passert Europa som Intels nest viktigste geografiske område etter USA. Han har allerede undertegnet kontrakter med asiatiske leverandører som vil ha Intel-komponenter til sine tredje generasjons mobilapparater.

Til toppen