BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobil Chrome gjør som Opera

Reduserer kostnadene for mobildata.

Google Chrome Beta for Android kan bruke en komprimerende SPDY-proxy til å redusere datamengden som må overføres fra nettsteder. Men trafikk til og fra sikre nettsteder (HTTPS) rutes utenom proxyen.
Google Chrome Beta for Android kan bruke en komprimerende SPDY-proxy til å redusere datamengden som må overføres fra nettsteder. Men trafikk til og fra sikre nettsteder (HTTPS) rutes utenom proxyen. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. mars 2013 - 10:49

Opera Mini og senere også Turbo-funksjonen i andre Opera-utgaver, gjør det raskere og i blant også billigere å laste ned websider. Dette er spesielt aktuelt via mobilnett, hvor kapasiteten ofte er dårlig og hvor prisene fortsatt kan være temmelig høye. Grunnleggende for begge de to løsningene til Opera er nettleserne laster ned webinnholdet via en server som komprimerer tekst og bilder, slik at datamengden som må overføres til nettleseren kan reduseres betraktelig.

I går kom Google med en betaversjon av Chrome for Android som på mange måter gjør det samme som Operas Turbo-funksjon. Ifølge Google har interne tester vist at funksjonen, Data Compression Proxy, har i gjennomsnitt halvert datamengden som overføres til og fra mobilen.

Det er kun ikke-kryptert innhold som vil rutes gjennom proxyen. HTTPS-sider rutes utenom. Det samme gjelder innhold som vises i inkognito-faner. For nettstedet som besøkes skal datakomprimeringstjenesten oppleves som en transparent proxy. Enhets IP-adresse overføres til destinasjonen ved hjelp av X-Forwarded-For-headeren.

For å komprimere og optimalisere innholdet tar Google i bruk flere egenutviklede teknologier. Flere av disse bør være velkjente for i alle fall webutviklere.

Selve forbindelsen mellom nettleseren og proxyserveren skjer ved hjelp av SPDY-protokollen, som er en videreutviklet og mer effektiv versjon av HTTP. Ved hjelp av denne er proxyen i stand til å multiplekse flere spørringer og responsstrømmer over én enkel TCP-forbindelse til telefonen eller nettbrettet. Også alle DNS-oppslag gjøres av proxyserveren.

Samtlige bilder på sidene konverteres til WebP-formatet, som ifølge Google komprimerer bildedata mer effektivt enn for eksempel JPEG og PNG.

Tekstdata som HTML, JavaScript og CSS blir strippet for unødvendige blanke felt, kommentarer og andre metadata. Deretter blir alt innholdet komprimert med gzip før det sendes til nettleseren. Flere detaljer finnes her.

Det skal være mulig for brukerne å se hvor mye datamengden reduseres av proxyen. Dette gjøres ved å skrive chrome://net-internals/ i adressefeltet, for deretter å velge «bandwidth».

I betaversjonen som nå er tilgjengelig, er ikke støtten for den nye proxytjenesten aktivert som standard. Den aktiveres på siden som åpnes når man skriver chrome://flags i adressefeltet. Her kan man også aktivere mye annen eksperimentell funksjonalitet (noe som også gjelder desktop-utgavene av Chrome).

Det er ingenting som er helt gratis her i verden. Heller ikke dette. Prisen man betaler er at Google får vite hvilke nettsteder og websider du besøker. Dette kan selskapet bruke til å vise deg utvalgte annonser. Men det kreves ikke at man har eller bruker en Google-konto i forbindelse med tjenesten.

Chrome Beta for Android inneholder også noen nyheter knyttet til synkronisering av brukerdata mellom denne utgaven og desktop-utgavene. Dette er omtalt her.

Betaversjonen kan lastes ned herfra.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.