BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobil-guru blir satellitt-guru

Craig McCaw som for noen uker siden berget ICO fra konkurs ved å skyte inn 1,2 milliarder dollar i bytte for 75 prosent av eierandelene, skal nå være i ferd med å kjøpe satellittsystemet Iridium.

Frode Eriksen
2. des. 1999 - 10:45

Ifølge Bloomberg, som siterer analytiker Tim O'Neil hos SoundView Technology Group, skal McCaw sist fredag ha startet samtaler med Motorola om en overtakelse av satellittsystemet.

Om McCaw skulle lykkes vil han kunne overta kontrollen i to satellittsystemer for bare en brøkdel av de 100 milliarder kroner som er investert i dem.

McCaw er mest kjent som USAs mobil-pionèr, som startet med mobiltelefoni gjennom selskapet McCaw Cellular Communications, før de store teleselskapene forsto betydningen av dette. I 1994 solgte han alt til AT&T, noe som gjorde ham styrtrik over natta.

Med både ICO og Iridium vil McCaw kunne etablere et solid og globalt satellittelefonisystem i konkurranse med Globalstar, som lanserte sine tjenester i oktober. Om han i tillegg klarer å kombinere satellittsystemet med bakkebasert mobilelefoni, vil synergiene kunne komme raskt.

Talsmann for Teledesic (som McCaw har etablert sammen med blant andre Bill Gates og Boeing) Roger Nyhus sier at det foregår undersøkelser rundt Iridium, men vil ikke kommentere saken ytterligere. Michelle Lyle, som er talskvinne for Iridium vil ikke kommentere saken overfor Bloomberg.

I motsetning til ICO har Iridium lansert sine satellittelefonitjenester, uten nevneverdig suksess. Selskapet planla å få inn 600.000 kunder i løpet av første driftsår, men kundetallet ligger nærmere 20.000. Iridium måtte be om konkursbeskyttelse i august etter at selskapet ikke klarte å betjene gjeld.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra