Mobil- og SMS-prisene skal videre ned

Siden jul har konkurransen i mobilbransjen økt kraftig. Teleanalytiker Tore Aarønæs gir Teletopia æren.

Siden jul har konkurransen i mobilbransjen økt kraftig. Teleanalytiker Tore Aarønæs gir Teletopia æren.

Mange klager over Telenors dominans og lite reell konkurranse i telemarkedet. Men siden jul har konkurransen i mobilmarkedet økt kraftig. Dette er gode nyheter i et land der mobiltelefonen blir den primære telefonen for stadig flere.

Et tegn på den økte konkurransen er den raske veksten teleselskapet Chess har hatt. Selskapet tilbyr sine beste kunder SMS-priser ned til 48 øre og kuttet i dag prisene for vanlige kunder til 59 øre. Selskapet har også satt ned prisene på en rekke andre produkter.

I fjor høst kostet SMS stort sett en krone fra de fleste aktørene i bransjen. Det store spørsmålet er hvorfor den øke konkurransen kommer nå - det har lenge vært mange aktører i markedet, selv om alle selger trafikk som går i enten Telenor eller Netcoms nett.

Teleanalytiker Tore Aarønæs gir Teletopia æren for den økte fokusen på pris. Etter fire års krangel, åpnet Teletopia i to dager det som den gang var et hyggelig tilbud - SMS til 59-49 øre stykket. Selskapet stengte tjenesten så tjenesten sin i påvente av en avklaring med Telenor.

- Teletopia satte fokus på SMS-prisene. Disse prisene er en viktig faktor for de unge brukerne og ikke minst en viktig signalpris for de andre brukerne, mener Aarønæs.

Han mener priskrigen på SMS var overmoden.

- I vinter fant jeg ut at Telenor og Netcom krever rundt 30 øre fra de andre mobilselskapene som bruker deres nett. Dette viser marginene Telenor og de andre aktørene har levd med - selv Chess tjener rundt 10 øre per melding på sine beste kunder, påpeker Aarønæs overfor digi.no.

Han påpeker at Netcom har satt ned prisen sin til 69 øre og at Telenor har varslet omfattende priskutt på taletrafikk.

- De store prisforskjellene viser at markedet ikke har satt seg. Vi har ikke sett slutten på prisjusteringene, det kommer alltid gode tilbud om sommeren, konkluderer teleanalytikeren.

Dessuten har jo Telenor og Netcom muligheter til å sette ned prisene overfor de andre mobilselskapene.

Til toppen