JUSS OG SAMFUNN

Mobil-posisjoner var offentlig tilgjengelig

Googles Street View-biler skal ha registrer alle typer WLAN-enheter.

Google skal ha samlet inn posisjonsdata om alle typer enheter med WLAN-tilknytning fra selskapets Street View-kjøretøyer.
Google skal ha samlet inn posisjonsdata om alle typer enheter med WLAN-tilknytning fra selskapets Street View-kjøretøyer. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. juli 2011 - 11:36

Google ble kraftig kritisert etter at det i fjor vår ble kjent at selskapet ikke bare registrerte posisjonen til åpne og lukkede WLAN-soner ved hjelp av selskapets Street View-kjøretøyer, men at det ved en angivelig feil også fanget opp data som ble sendt via de samme, trådløse nettverkene. Google skal i ettertid både ha rettet feilen og slettet de omstridte dataene.

Men i dag skriver CNET News at Street View-bilene ikke bare registrerte posisjonen til aksesspunktene, men også posisjonen til millioner av utstyr med WLAN-støtte, kombinert med den i utgangspunktet unike MAC-adressen til nettverksadapteren i enhetene.

Disse dataene skal ha vært offentlig tilgjengelige via et webbasert programmeringsgrensesnitt som Google først fjernet for noen uker siden.

Dette skal ha blitt bekreftet av Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés, det franske datatilsynet, som i mars ga Google en bot på 100 000 euro for ulovlig innsamling av WLAN-data.

Ifølge CNET News har Google i en uke nektet å kommentere dette forholdet. Selskapet opplyser bare om hva det gjør i dag, nemlig å samle inn offentlig kringkastede MAC-adresser fra WLAN-aksesspunkter. I dag samles informasjonen inn med Android-mobiler i stedet for med Street View-bilene.

Men Google tilbyr etter alt å dømme ingen metode for eiere av WLAN-utstyr å få oppføringen fjernet fra selskapets data, en ordning Google tilbyr for mange andre typer data som selskapet registrerer.

Dersom en person kjenner MAC-adressen for eksempel mobiltelefonen til annen person, var det tidligere mulig å få tilgang til data som potensielt kunne fortelle om områder hvor denne mobilen har befunnet seg. MAC-adressen til mange mobiler er forholdsvis lett å finne dersom man har fysisk tilgang til mobilen, men det finnes også andre metoder.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.