BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobil vitaminsprøyte

For noen få år siden var et av de hete temaene i mobilbransjen virtuelle operatører. Flere tekniske løsninger var mulige, og enda flere forretningsmodeller ble klekket ut. Det store spørsmålet var hva myndighetene ville tillate, og svaret var noe i retning av "minst mulig".

Håkon Styri
17. des. 2001 - 13:11

Det var dengang, nå er det gitt tydelige signaler om at det er muligheter for en kursendring i mobilmarkedet. Hvor omfattende endringer får vi antagelig vite i løpet av uken.

Det kom aldri noen formell definisjon av begrepet virtuell mobiloperatør i den forrige diskusjonsrunden. En oppfatning var at det er en mobiloperatør som har teknisk utstyr, men ikke aksessnett. Det vil si at alle abonnentene alltid var på besøk i andre operatørers nett. I teorien er ikke dette så forskjellig som om en operatør i et bitte lite fremmed land hadde alle sine kunder i Norge, men den praktiske vrien de virtuelle operatørene ønsket seg var at de fikk norske samtrafikkavtaler i stedet for at alle samtaler ble rådyr utenlandstrafikk.

Jeg har ikke tenkt å ta opp argumentene fra den gamle diskusjonen, men min oppfatning den gangen var at med en litt videre definisjon av begrepet vituell operatør ville denne diskusjonen helt sikkert komme opp igjen. I min teoretiske verden tenkte jeg meg at den virtuelle operatøren kunne ha et minimalt aksessnett, men hovedsakelig basere seg på at abonnentene besøkte andre nett. Hvor stort det minimale aksessnettet må være er et regulatorisk spørsmål.

Dersom utopia er uoppnåelig kan det nest beste være en spennede utfordring, og jeg vil si det faktisk er langt større muligheter med et minimalt aksessnett enn ikke noe aksessnett i det hele tatt. Nylig fikk Teletopia AS kjøpe mobilfrekvenser til å bygge et nokså begrenset aksessnett. Og, ganske riktig, virtuelle mobilnett er kommet på dagsorden igjen. Det norske mobilmarkedet blir noe helt annet i 2002.

Det blir spennede å se hva slags krav som vil stilles til den nye typen mobiloperatører, men enda mer spennende blir det å se hva slags samtrafikkavtaler de får. Jeg tror ikke det vil overraske så mange om partene i disse forhandlingene starter med en relativt god avstand.

Like spennede som hva slags samtrafikkavtale Teletopia ender opp med blir det å se hva slags tjenester selskapet ønsker, og får lov til, å tilby. Blir det en operatør med Erling Fossen som idealkunde? Rasende billig for de virkelig urbane, og akseptable priser selv om man forviller seg ut av bykjernen? Kanskje, men det er også mulig å utvikle nye tjenester og til og med bidra med teknisk innovasjon.

Dermed er det en spennede julepakke vi får fra Post- og teletilsynet. For min egen del er jeg sikker på at jeg vil ha stor glede av den i året som kommer. Mobilmarkedet trenger en antydning av blanke ark og fargestifter.

En annen grunn til å følge godt med på det som skjer nå er UMTS. Jeg tilhører den gruppen som tviler sterkt på at det det er marked for så mange aktører med landsdekkende aksessnett i Norge. De endringer i reguleringen som blir foreslått nå vil selvsagt ha stor betydning for UMTS-markedet også, og et sentralt spørsmål er hva slags vilkår operatører med mindre aksessnett får.

Her vil en kursendring ikke bare være en vitaminsprøyte, det er helt nødvendig for å utvikle et sunt marked.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.