Mobil Wimax-standard endelig godkjent

Spesifikasjonen for den mobile utgaven av Wimax er blitt standardisert av IEEE.

Spesifikasjonen for den mobile utgaven av Wimax er blitt standardisert av IEEE.

Den mobile Wimax-standarden har blitt godkjent av IEEE og vil bli gitt standardnummeret 802.16-2005. Dette skriver EE Times. Spesifikasjonen ble fullført allerede for to måneder siden.

Wimax Forum vil fra og med første kvartal av 2006 organisere 802.16-2005-tester og -sertifisering. De første produktene kan ventes å komme sent i 2006, mens tjenester basert på standarden vil kunne bli tilgjengelig i begynnelsen av 2007.

Den mobile varianten av Wimax åpner for at en Wimax-forbindelse kan opprettholdes selv om brukeren beveger seg mellom flere basestasjoner. Dette er ikke mulig med den opprinnelige Wimax-versjonen. Dessuten tar den nye standarden i bruk den mer effektive radioteknologien OFDMA (orthogonal frequency division multiple access).

    Les også:

Arbeidet 802.16 Task Group har gjort knyttet til den mobile Wimax-versjonen, startet opp allerede i desember 2002 ved godkjennelsen av den originale 802.16e-spesifikasjonen. Arbeidsgruppens formann, Roger Marks, sier til EE Times at gruppen hadde sett for seg at arbeidet ville ta omtrent 18 måneder. I virkeligheten tok den omtrent dobbelt så lang tid, noe som blant annet skyldes store endringer i arbeidsgruppen i løpet av perioden.

Med nye deltakere fra hele verden med en rekke nye bruksområder i tankene, utvidet ifølge Marks stadig gruppens perspektiv.

- Jeg er stolt over et faktum at vi har tatt hensyn til alle de resulterende behovene, samtidig som vi sikrer bred støtte og bred anvendbarhet, sier han.

Han kommer likevel med en advarsel:

- IEEE-standarder er ikke obligatoriske, og IEEE-logo vil ikke i seg selv overbevise noe til å støtte seg til våre standarder og å ta dem i bruk.

Til toppen