BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobilaktører knives om ny simkort-standard

Nokia, Motorola og RIM kjemper side om side mot Apple.

Sammenligning av størrelsen på ulike SIM-kort. Øverst til venstre vises miniSIM-kortet som kom i 1989. Øverst til høyre vises micro SIM som ble standardisert i 2004. Nederst til venstre vises én av de foreslåtte nanoSIM-formfaktorene, mens SIM-kortet nederst til høyre  er det minste til nå, M2M SIM MFF ((machine-to-machine form factor 2), som kom i 2010.
Sammenligning av størrelsen på ulike SIM-kort. Øverst til venstre vises miniSIM-kortet som kom i 1989. Øverst til høyre vises micro SIM som ble standardisert i 2004. Nederst til venstre vises én av de foreslåtte nanoSIM-formfaktorene, mens SIM-kortet nederst til høyre er det minste til nå, M2M SIM MFF ((machine-to-machine form factor 2), som kom i 2010. Bilde: Giesecke & Devrient GmbH
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. mars 2012 - 12:46

ETSI (European Telecommunications Standards Institute) skal om kort tid, trolig den 29. mars, stemme over hvilket av to forslag som skal gjøres til neste generasjons SIM-kortstandard (Subscriber Identity Module) for mobiltelefoner og annet utstyr med støtte for mobiltelefoni. Men avstemningen kan også ende opp med at begge eller ingen vil støttes.

De to alternative spesifikasjonene stammer fra henholdsvis Apple og en gruppe bestående av Motorola Mobility, Nokia og Research in Motion (RIM). En sammenligning av forslagene finnes i dette dokumentet.

Målet med den nye spesifikasjonen er at dekke et behov som kommer med en trend hvor mobile enheter blir stadig tynnere og mindre. Det er derfor behov for SIM-kort som er enda mindre enn dagens micro SIM-kort.

Den nye standarden heter offisielt Fourth UICC (Universal Integrated Circuit Card) Form Factor (4FF), men kalles allerede for nano SIM. Blant kravene fra ETSI er at ikke bare kortet, men også leseren skal være fysisk mindre enn Mini-UICC, samtidig som at dagens funksjonalitet beholdes og at kortet er bakoverkompatibelt med eksisterende formfaktorer.

Nokia har kommet med en kunngjøring om hvorfor ETSI bør velge deres spesifikasjon. Kunngjøringen er gjengitt av The Verge.

I kunngjøringen hevder Nokia at Apple forslag ikke oppfyller forhåndskravene fra ETSI. Det ene er at Apples forslag til formfaktor innebærer at kortet er like langt som dagens micro SI er bredt. Det betyr at kortet kan sette seg fast dersom det ved en feil settes inn i en micro SIM. Kortet fra gruppen med Nokia i spissen, skal ha andre dimensjoner og vil ifølge Nokia ikke kunne sette seg fast.

Ifølge en kilde Financial Times har snakket med, skal Apples forslag kreve bruk av en kortholder. Nokia mener dette både er upraktisk og at i liten grad vil redusere størrelsen på den nødvendige mekanismen omkring kortet, sammenlignet med dagens formfaktor.

– Vi mener at dette i praksis betyr at det bare er annerledes enn micro SIM, i stedet for mindre, noe som kan bli en hindring for bred adopsjon som et alternativ til micro SIM, og potensielt føre til fragmentering, heter det i Nokias uttalelse.

Forslaget som gruppen Nokia står i spissen for, innebærer ikke bruk av en kortholder. Det gjør det trolig også enklere å plassere kortleseren på ulike steder i mobilen.

Men ifølge dokumenter Financial Times skal ha fått tilgang til, forsøker Apple å kuppe ETSI ved å bli den største stemmegivningsgruppen i organisasjonen. Selskapet skal ha søkt om at seks av det europeiske datterselskaper skal bli fullverdige medlemmer. Ifølge Financial Times kan datterselskap som omsetter for mer enn 8 milliarder euro ha opptil 45 stemmer. Til sammenligning har Nokia 92 stemmer i ETSI.

Det er uklart om Apple har fått det som selskapet ønsker. Nokia skal mandag i et dokument ha stilt spørsmål om det er riktig at én gruppe med selskaper kan oppnå en høy andel stemmer ved å levere flere søknader om medlemskap.

Det er uklart om Apples søknader har blitt eller vil bli godkjent.

Alle aktørene er sannsynligvis interessert i å få en standard, siden teknologiene som benyttes i stor grad er patentert. Patenter knyttet til sentrale standarder vil gjerne bli lisensiert med FRAND-betingelser (fair, reasonable and non-discriminatory).

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.